Следвайте ни

Разбиха международна престъпна група, нанесла щети за 30 милиона евро

viber icon

При акция е разбита е международна престъпна група за измами чрез търговия с финансови инструменти, която е успяла да нанесе щети за 30 млн. евро. В операцията са участвали и наши служби – спецпрокуратурата и ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

На 11 май следователи от спецпрокуратурата и служители на ГДБОП са взели участие в международната операция, разбила организирана престъпна група за измами при търговия с „бинарни опции“ и други финансови инструменти.

В съвместните действия по неутрализирането на престъпната мрежа се включиха полицейски и съдебни органи на територията на 7 държави - Германия, Северна Македония, Испания, Полша, Швеция, Израел и България. Действията са били координирани от Агенцията за правно сътрудничество на страните от ЕС - Евроджъст. На територията на България в разследването се включиха и екипи от Германия.

В изпълнение на Европейска заповед за разследване (ЕЗР), издадена от прокуратурата в Кобленц (Германия), на територията на градовете София, Мездра и Варна са претърсени са 21 адреса – колцентрове, офиси на дружества и жилища.

Иззети са 68 компютърни системи в различни конфигурации, 43 носители на памет, 19 мобилни телефона, ценности, множество банкови и други документи, относими към воденото разследване в Германия. Иззетите веществени доказателства ще бъдат предадени на разследващите органи в Германия.

Задържани, съгласно издадените пет Европейски заповеди за арест, са 5 души, в т.ч. двама чужди граждани. Сред тях е и ръководителят на групата – израелски гражданин, който опитал да напусне страната в посока Гърция. У него са намерени наркотични вещества, за което му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжен съд – Благоевград. Останалите четирима са задържани за срок до 72 часа, ще бъдат внесени искания за „задържане под стража“ на всеки от тях, допълват от прокуратурата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?