Следвайте ни

Рашков: През границата ни минават повече турци, отколкото афганистанци ВИДЕО

viber icon

„Повече турци преминават границата ни, отколкото афганистанци и сирийци“. Това заяви служебният министър на МВР Бойко Рашков на брифинг пред журналисти след заседанието на Съвета за сигурност, на който се обсъждаха въпроси за мигрантския натиск и подобряване на мерките за сигурност по границата ни.

По думите му, основният пункт, през който минават мигрантите, е основно през границата ни с Турция. От преминаващите само 17% са афганистанци, сирийците са 10%, а турците са около 30%.

На въпрос дали мигрантският натиск се е увеличил, той отговори: „Справяме се засега“. Не е необходимо да командироваме допълнително сили, защото отчитаме лек спад на правещите опити да преминат у нас.

По отношение на компрометираните части на граничното съоръжение, министърът каза, че се предвижда областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково да не бъдат повече ангажирани с поддръжката му.

Отговорността за оградата, която беше съвместна между тях и МВР, ще бъде прехвърлена изцяло към Министерството на вътрешните работи.

Това потвърди и премиерът Янев в  изказването си.

Той разясни пред журналистите, че на проведеното заседание на Съвета по сигурност, са се взели някои решения относно засилването на сигурността по нашата граница чрез техническо обезпечение, подготовката на специалисти и работата им по граничното съоръжение.

Служебният премиер съобщи също, че на бъдещ Съвет ще се обсъди политиката на България спрямо Северна Македония, която трябва да е в национален интерес.

„Независимо от взетите решения, има теми в дневния ред на обществото, които изискват да се обсъдят. Като необходимост от осъвременяване на политиката на България по отношение на Северна Македония и търсене на общи бъдещи решение, касаещи двете страни. Затова предлагаме на следващо заседание да обсъдим и да търсим практични решения за политиката ни със Северна Македония, които да са в интерес на България“, допълни премиерът.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

да................

да................

09.09.2021 | 12:59

защото гранична полиция трябва да се възстанови и да е на ниво.....това всъщност е нашата армия не измислените тъ.пи учения на НАТО.....................никакви партньори не са това са игри на шикалки.... от кой ни пазят??!! .....а от тях кой ще ни пази....??!?!

Отговори
1 0
да................

да................

09.09.2021 | 12:56

разграден двор......

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?