Следвайте ни

Рашков: Има натиск не само от афганистански граждани, но и от сирийски

viber icon

България е подложена на натиск не само от афганистански граждани, но и от сирийски, каза служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушването си за мигрантския поток.

"Често говорим по темата за мигрантския натиск. Ежеседмично сме тук, за да ви информираме по въпроса, за бежанските процеси, тяхното развитие и какви действия предприемат компетентните органи. Има ли или няма повишаване на мигрантския натиск.

Известно е, че в Турция има около 3.4 млн. души сирийци. Както подчертах и миналата седмица, в резултат на политическите процеси в Афганистан множество афганистански граждани се насочват към Турция", каза той.

По думите му, мигрантите, които пресичат нашата граница, са както афганистански граждани, които бягат от режима там, и сирийски граждани, които преминават през територията на нашата страна.

„Известно е, че сирийските граждани имат улеснен достъп до Турция", каза още Бойко Рашков. Той подчерта, че Главна дирекция "Гранична полиция" е впрегнала потенциала си, за да отстоява интересите на националната сигурност на България.

"Ако се повиши натискът до степен, че да не можем да се справим със задачата си, планираме да се включат и сили на Министерство на отбраната. Напоследък долавям изказвания, които са в разрез с нашата позиция, която ние не крием и която е във възможност да се реализира", заяви още Бойко Рашков.

Министърът на вътрешните работи заяви, че страната ни ще разчита на армията, когато няма други възможности за ограничаване на мигрантския натиск.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?