Следвайте ни

Властите забраниха за първи път Луковмарш на националистите

viber icon

Днес за първи път от десет години в София не се проведе Луковмарш, който се организира от крайни радикални елементи, изповядващи националистически и антисемитски виждания. 

Той не се състоя благодарение на действията на прокуратурата, която в началото на февруари предприе активни действия срещу групите, разпространяващи антисемитска пропаганда и готвещи организирането на Луковмарш. 

Върховният административен съд издаде заповед, с която забрани провеждането на сборището. Полицията уведоми организаторите за решението на съдебните власти. 

Около пилоните на НДК, откъдето по традиция тръгваше маршът, днес имаше засилено полицейско присъствие и ограждения. Никъде не се виждаха радикални елементи. 

Вместо това националистите се събраха пред къщата на генерал Христо Луков на улица „Тракия“ №1, където почетоха паметта на своя кумир. Заради връзките си с Третия райх ген. Луков е една от най-спорните личности в нашата най-нова история. Луковмарш е смятан за неонацистка проява от редица експерти, неправителствени организации, историци и др. Страната ни често е била критикувана от чужбина заради допускането на тази проява.

По-рано днес в София се състоя протестно шествие против ежегодното поровеждане на „Луковмарш", съобщи БНР. Участниците в демонстрацията се обявяват срещу прояви на неонацизъм в страната ни.

Със скандирания "Фашизмът не е мнение, а престъпление", "София не е нацистки град" и "Не на Луковмарш"  шествието пристигна пред Народното събрание като около 200 души протестиращи блокираха движението по бул. "Цар Освободител".

„Български гражданин от ромски произход съм и няма как да не съм тук, да заклеймя фашизма, ксенофобията, расизма, страха, който част от партийните вождове в страната показват на младото поколение, да не допускам да се случва това, което само преди три дена ескалира в Германия. Но то е породено точно на такава идеология, на такъв фанатизъм".

Демонстрацията е под надслов "Хора, бдете" и е насочена срещу прояви на неонацизъм в България, предава дарик.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Журналя

22.02.2020 | 22:03

Айде уточнете, че не за първи път е забранен Луков маршът. Винаги е бил забранен.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?