Следвайте ни

Румен Радев за избора на Гешев: Ще се произнеса, когато реша

Процедурата за избора е ясно разписана в Конституцията, заяви президентът

viber icon
Румен Радев: Ще реша в обозрим срок за подписването на указа за Гешев

 

 

„Ултиматуми не приемам от никого. Ще реша в обозрим срок. Виждате, че не съм човек, който протака и използва различни машинации“, заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали ще се съобрази с искането на Висшия съдебен съвет да подпише указа за назначаване на избрания за главен прокурор Иван Гешев в срок от 3 до 7 дни, както се подписвали указите за награждаване. 

"Отговорът на всички ваши въпроси е в Конституцията, четете внимателно и там ще си отговорите", добави държавният глава, цитиран от БТА.

Попитан дали ще се обърне към Конституционния съд за тълкуване, президентът отново прикани да се чете Конституцията, където по думите му са всички варианти и отговорът на въпроса, като отново посочи, че ще се произнесе в обозрим срок, когато реши. На реплика, че настояването на ВСС е било това да стане от 3 до 7 дни, държавният глава коментира, че и той се е обърнал към ВСС с настояване, което те не са изпълнили по най-добрия начин. 

Президентът Румен Радев върна указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор на 7 ноември.

Пленумът на Висшият съдебен съвет (ВСС) повторно избра Иван Гешев за нов главен прокурор на 14 ноември.

По закон президентът няма право за втори път да не подпише указ за назначаване и да върне предложението за нов главен прокурор на съвета.

Изборът на Иван Гешев предизвика вълна от протести, като основните искания след вече утвърдената му от ВСС кандидатура, са президентът Румен Радев да не подписва указа за назначението му.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?