Следвайте ни

Радев с горещ коментар за НСО и промените в Изборния кодекс

viber icon

Президентът Румен Радев коментира двете най-горещи теми от последните часове - ескалацията в Народното събрание, откъдето вчера НСО изнесе насила протестиращи майки, и промените в Изборния кодекс, с което ГЕРБ наложиха гласуването в секции с над 300 души да не е изцяло машинно, а и с бюлетини, предава dir.bg.

На журналистически въпрос как ще коментира призивите да бъде разпусната НСО след вчерашното напрежение, държавният глава отговори:

"Както знаете, служителите на НСО са действали по указания на стопанката на Народното събрание г-жа Караянчева. Но проблемът, отново казвам, не е в НСО, проблемът е в начинът, по който се управлява държавата и в производството на нефелни и лобистки закони - когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях, каква е логичната развръка - хората да дойдат при това управление. И аз отдавна апелирам да има закон, промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие, подчиненост и контрол на НСО, това е крайно време да стане. А ако има призиви за закриване на НСО, това може да стане само със закон и тези, които искат това, съответно и парламентът, трябва да посочат коя друга структура, с какъв личен състав, с каква подготовка, с какви правомощия ще поеме охраната на тези критични обекти от нашата национална сигурност - МС, НС и Президенство".

Румен Радев изтъкна, че греховете на Бойко Борисов и заемите на правителството му ще бъдат плащани от следващите поколения

На въпрос за продължаващите протести за оставката на правителството, което отказва да се оттегли, Радев отвърна:

"Отдавна има всички условия да се подадат оставки. Виждате и това, което стана вчера, е радикализация на протеста, това е нормална реакция, когато гражданите, общество ясно е поставило своите искания, но в замяна, хората биват обиждани, неглижирани, дори някои от тях бити. Всяко протакане задълбочава кризата. Явно управляващите се опитват да доразпределят порциите, и отново  да повлияят на изборите, да ги манипулират по тяхно желание. Но аз мисля, че България вече се осъзнава и няма да приеме поредна манипулация на изборния процес".

 По този повод президентът бе запитан дали ще върне промените в Изборния кодекс, на което той отговори:

"Категорично, това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани, а има и икономически измерения, защото с решението на депутатите се обезсмисля финансирането на машините за гласуване. Категорично ще наложа вето на този закон".

 След това Радев акцентира върху отразяването на политическата криза у нас извън граница.

"По отношение на това, което се развива в Европа, нека да не забравя, бг е част и е показателно, че дебатът за състоянието но демокрацията и върховенството на закона в България се води в Европейския парламент, докато българският отрича съществуването на проблема. И знаете много добре, че управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и темите за изслушване, но ЕП ги излови в крачка, това е достатъчно основание да си подадат оставките. И всички - и български граждани, и европейци желаят парите от Брюксел да стига до гражданите, а да не пълнят шкафа на Борисов или на някой друг политик, отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на управлението и неговата незаменимост като фактор за нашето европейско развитие. Тепърва ще осъзнаваме мащабите на пораженията върху държавността и нашето бъдеще и Европа също започва да го осъзнава. Трябва обаче да ни е ясно, че акцентът върху върховенството на закона ще има последствия. Греховете на Борисов и заемите на това правителство ще се плащат от обществото и следващите поколения".

Попитан как си обяснява, че част от обществото иска неговата оставка, той каза:

"Съпоставете каква част от обществото и кои искат оставката на правителството и кои искат моята и ще си отговорите сами".

Румен Радев направи тези коментари след посещението си в базиликата "Света София" по повод празника на столицата и църковният празник, който почита светите мъченици Вяра, Надежда и Любов.

"Честит празник на софиянци и на всички българи, София е древен град, кръстопът на култури, трябва да пазим всяко дърво, да ценим всеки исторически паметник, аз съм убеден, че този град на свободни хора ще направи така, че да имаме достойно бъдеще, не само за града, а и за всички българи", каза президентът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Румен Радев

Румен Радев

17.09.2020 | 14:35

М'те да са махат, да мога аз да управлавам държавата!

Отговори
4 7
Николов

Николов

17.09.2020 | 14:36

Г-н президент, ми то не трябва ли народът на избори да каже кой да управлява?

Отговори
11 3
Румен Радев

Румен Радев

17.09.2020 | 14:39

Не става, на избори, няма да ме изберат! Да дава оставка, аз да карам влака.

Отговори
3 7
Четящ

Четящ

17.09.2020 | 14:08

Тоз цървул няма да се спре.

Отговори
13 5
Тото

Тото

17.09.2020 | 14:30

Трябва да си подаде оставката, защо ли чака още! Той след 02.09 морално не е президент!

Отговори
13 5
Абе шушон гербаджийски,

Абе шушон гербаджийски,

17.09.2020 | 16:11

на кой не е президент Радев - на 30-те платени трола в марица и на Стъки ли, бе ? Тикви празни гербаджийски с 4-ти клас незавършен.

Отговори
3 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?