Следвайте ни

Радев остави на парламента "горещия картоф" с върнатия мандат, гласуват утре

viber icon

Президентът Румен Радев остави на парламента "горещия картоф" с оттеглената номинация на Пламен Николов за премиер от името на "Има такъв народ".  Решаването на заплетения юридически казус ще стане утре  като първа точка от работата на Народното събрание.

Това обяви Николай Хаджигенов от ИБГНИ след извънредното заседание на Председателския съвет с участието на правния съветник на президента проф. Емилия Друмева. 

Трябва да има краен акт на Народното събрание, да има решение, което да бъде гласувано, заяви Хаджигенов.

Взехме решение, че ще има представен в пленарна зала проект на решение за това, че се приема волеизявлението на кандидата за премиер, който оттегли желанието си да бъде номиниран, обясни и шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Обединихме се, че трябва да се приеме решението на Николов, защото волята е лична и тя трябва да бъде зачетена, допълни тя. Така щяла да се приключи процедурата по първия мандат и да се мине към следващия.

По-рано Друмева обясни, че Народното събрание трябва само да прецени как да излезе от тази криза. Президентът не може много да направи, защото в момента процедурата е в парламента, той е на ход, каза още секретарят на държавния глава по правни въпроси.

Ситуацията е безпрецедентна - има успешно изпълнен мандат и подписан указ от президента с внесен в Народното събрание кандидат за премиер, но той пусна писмо, че се оттегля по лични причини и няма да предлага структура и състав на правителство.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Симон

Симон

11.08.2021 | 16:41

Доста подвеждащо заглавие от Марица, не за първи път. Процедурно "горещият картоф" никога не е бил при Президента, а в Парламента, където трябва и да приключи процедурата. Друг е въпроса, че някои зложелатели непрекъснато се опитват да вменяват вина на Президента, защото се страхуват от него.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?