Следвайте ни

Радев: Не съм снемал доверието си от Иво Христов

viber icon

Президентът Румен Радев обяви, че не е свалил доверието си от началника на кабинета си Иво Христов след решението му да се кандидатира за евродепутат от листата на БСП. 

„Президентството не е феодална институция - всеки е свободен да направи своя избор“, каза Радев и допълни, че  според конституция гражданите имат правото и свободата да се кандидатират за изборни длъжности. 

"Всеки е свободен да бъде там, където се надява да бъде най-полезен и най-значим. Вярвам, че България има нужда от компетентни и свободомислещи представители в Европейския парламент, които да отстояват българския интерес в условията на все по-динамична Европа", посочи Радев.

Президентът обясни, че Христов е обсъдил с него участието си в евроизборите, но решението е било лично негово. 

"Всички знаем, че бъдещето на България е да бъде все по-пълно интегрирана в една обединена и силна Европа. За да можем да бъдем пълноценно интегрирани, ни трябват компетентни и свободомислещи хора, хора с капацитет, които не само да отстояват нашия интерес, а които да мислят и да работят тази Европа да става по-единна и по-просперираща", допълни Радев.

Държавният глава коментира и напрежението в Габрово след нападението на служител в супермаркет. 

Цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол и гневът на хората е разбираем, каза Румен Радев.

Държавният глава посочи, че основният проблем е в беззаконието, което е всеобщ проблем и за държавата.

„Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, вторият, много важен и стратегически подход, е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност – ниското образование и липсата на трудова заетост, на чувство на отговорност пред обществото“, заяви Радев.

Президентът е във Велико Търново за участие в честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция. Пред журналистите там Румен Радев заяви, че създателите на първата ни конституция са оставили завети за политическата мъдрост и за народния суверенитет, както и най-важното – законите да се правят от народа и за народа.

„Ще пожелая на нашите народни представители да не забравят тези завети, да се водят от тях, за да има по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд“, заяви държавният глава.

 

Източник: offnews.bg

Никола Николов

Никола Николов

Редактор - marica.bg

Никола Николов е завършил Политология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Работил е като Local SEO Specialist. Част е от екипа на вестник „Марица“ от 2018 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?