71
Следвайте ни

Радев към Радман: Да не се насажда омраза към българите в С. Македония

viber icon

"Спазването на правата на човека и недискриминацията са фундаментални принципи, залегнали в основите на Европейския съюз, и затова те трябва да бъдат водещ критерий в политиката на разширяването на ЕС". Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните и европейските въпроси на Република Хърватия Гордан Гърлич-Радман, който е на официално посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев и Гордан Гърлич-Радман бяха единодушни, че в интерес на стабилността на Балканите европейската перспектива на страните от региона е от ключово значение, но при изпълнение на всички критерии за разширяване. Българският държавен глава подчерта, че приобщаването на страните от региона и утвърждаването на демократичните ценности на Балканите е важно не само за обединена Европа, но най-вече е в интерес на всички граждани от региона.

Румен Радев отбеляза като тревожни случаите на дискриминация и на системно нарушаване на човешките права на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Президентът заяви подкрепа за тяхното желание да бъдат включени сред изброените в преамбюла на Конституцията на РСМ части от народи, както и очакванията им за обективно отразяване на резултатите от преброяването на населението на страната.

"За нас е важно сред младите хора от РСМ да не бъде насаждана омраза към българите", заяви президентът и даде пример с учебниците в югозападната ни съседка, където още фигурират изопачени тълкувания в представянето на България и българите.

В рамките на разговора на "Дондуков" 2 държавният глава и гостът откроиха отличните двустранни отношения между България и Хърватия, възможностите за разширяване на сътрудничеството в области от взаимен интерес, както и близкото културно-историческо наследство, информират още от пресслужбата на президента.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Panaguresa

Panaguresa

12.10.2021 | 22:42

А може да се насажда омраза срещу турците и помаците в България .

Отговори
1 2
намръщенЪ

намръщенЪ

12.10.2021 | 20:34

Върл противник съм на РР, но по Македонския въпрос е ПРАВ. Хърватска си имаше доста проблеми със сръбско малцинство преди и днес и това е причината да влезе в ЕС след нас и румънците

Отговори
7 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

12.10.2021 | 20:18

Той Радман щото го интересува тоя мошенник какво казва

Отговори
3 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?