Следвайте ни

Язовир "Копринка" пресъхна! Иде ли воден режим

viber icon

Язовир "Копринка" до Казанлък е на път да изчезне! Това показва снимка, станала хит в социалните мрежи. Нечуваните суши май ще докарат истинско бедствие!

Реките към казанлъшкия язовир „Копринка” пресъхнаха. В момента водата в язовира е само 12%, тъй като в региона не е валял дъжд почти три месеца. Съоръжението дава питейна вода на три области, съобщи Нова ТВ.

Според последната справка на Министерството на околната среда и водите в язовир „Копринка“ има – 17,269 млн. м3 вода, което е 12,14% от общия му обем. Водата в язовира е спаднала драстично, което определено е притеснително.

Хората не помнят да е имало скоро засушаване като през тази година. Притоците към язовир „Копринка” са пресъхнали. От реките са останали само сухи речни корита. От язовира се източват 0,4 км3 в секунда, а притокът е 0.

„Това не е притеснително, трагично е. Ежедневно нивото пада. Не знам каква е тази политика и защо така се получава. Островът стана на полуостров. Притеснявам се за рибата, явно кислородът не й стига и ще започне да мре”, коментира Кольо Радуков инструктор на вололази.

Язовир „Копринка” не се използва за питейни нужди, но неговите води влияят пряко на водоснабдяването на три области - Стара Загора, Ямбол и Сливен. Причината е, че помпените станции на тези градове са разположени по поречието на река Тунджа, където в момента влиза много малко вода. От ВиК в Стара Загора настояват да се пуска повече вода към Тунджа, за да се овлажнява коритото на реката и нивата на станциите да не падат драстично.

„Причината да паднат нивата в бункер-помпените станции, така наречените кладенци е, през последните години има сериозно засушаване”, заяви Пеньо Пейков - главен инженер във ВиК Стара Загора.

До достигане мъртвият обем на язовира в Казанлък има едва 17 милиона км3 вода. Засега проблеми с питейната вода в региона няма, но при продължаващо засушаване, не е изключено въвеждане на воден режим догодина.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Водата

Водата

24.09.2020 | 13:32

Забележете,как всички водоизточници ,даже и подземни минерални води се купуват тихомълком от Израел и чалмалиите.........ковид а.

Отговори
0 0
???

???

24.09.2020 | 12:27

В края на май бях там и нивото беше на метър-два от преливане на стената, а от преливника язовира преливаше. Как стана така, че 3 месеца по-късно да е почти на нулата язовира. Не е верно, че 3 есеца не е валяло, защото почти целият юни беше дъждовен, през юли също валя.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?