2374
Следвайте ни

Янев: Обсъжда се разполагането на войски на НАТО у нас, още няма решение

viber icon

Министърът на отбраната Стефан Янев не отрече, че се обсъжда разполагането на войски на НАТО в България, но обясни, че към момента такова решение няма, а може и в бъдеще да няма.

"Какво публикуват различните медии е един вариант, който след съответното обсъждане може да се случи или да не се случи. Прекалено рано е на този етап да се говори категорично какво би се случило по определен сценарий", посочи Янев.

"В рамките на НАТО се коментират различни варианти и на този етап коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. Преди да бъде взет дори и окончателен военен съвет и да говорим какво би се случило след бъдещи решения, които не са обсъдени все още на политическо ниво, не е съвсем коректно".

Той коментира публикацията на авторитетното германско списание "Шпигел", в която е цитиран командващият силите на НАТО в Европа американският генерал Тод Уолтърс. Той е поискал алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния като това, което вече има в Полша и балтийските страни.

Темата бе коментирана и от премиера Кирил Петков.

"Разговаряхме в НАТО главно за стратегическа инфраструктура. За войски до този момент не сме дискутирали в детайли", каза Петков, който в края на миналата седмица се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според "Шпигел" предложенията, направени от генерал Тод Уолтърс, върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, на практика ще разширят засиленото предно присъствие на алианса, в рамките на което НАТО е разположил военни сили в балтийските държави и Източна Полша.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

---

---

21.12.2021 | 14:06

ХОМОБРАКОВЕ ЯДРЕНИ БАЗИ И ДА НИ ПРЕЦАКАТЕ С МАКЕДОНЦИТЕ .......НАЛИ ЗАТОВА ВИ ИМПЛАНТИРА Ц Р У

Отговори
2 1
Saba✟on - Talvisota

Saba✟on - Talvisota

20.12.2021 | 22:20

https://www.youtube.com/watch?v=b2tjaUJhPWw Вечна слава и поклон пред Simo Häyhä и финландските герои!

Отговори
2 0
Иван

Иван

20.12.2021 | 22:08

Искаме ядрени ракети насочени към Москва!

Отговори
3 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?