71
Следвайте ни

Янаки Стоилов напусна БСП. Вижте причината

viber icon

Ако и сега не се състави правителство, може да последва конституционна криза, казва новият конституционен съдия

Янаки Стоилов е напуснал БСП, защото президентът Румен Радев го е назначил за конституционен съдия от своята квота. Това заяви самият той в ефира на NOVA.

Знаковото лице на БСП, депутат в редица парламенти и заместник-председател на НС, член многократно на ръководството на партията и неизменно - на Националния съвет, е подал заявление в районната организация на партията, както е редът по партиен устав.

Уважаваният юрист, който последно беше служебен министър на правосъдието, не е партиен член от началото на седмицата. 

"Аз се отказвам от моята принадлежност", като припомни правилата за членство в КС.

Важното е според него конституционните съдии да бъдат независими и да отстояват законите.

Той направи заявка за по-голяма откритост в КС в негово лице и доближаване до българските граждани.

"Няма основание ваксинацията да бъде задължителна, сега е намерен балансът", коментира той в отговор на въпрос дали трябва да се промени основния закон на страната заради това.

Бившият вече правосъден министър коментира и казуса с гражданството на Кирил Петков. Според него актовете на МС няма да бъдат засегнати.

"Това е колективен орган, който приема решенията с общо съгласие. Един глас повече или по-малко не е от значение и не обезсилва тяхното значение. Не е такъв обаче случаят с индивидуалните актове, които е издал, могат да бъдат оспорвани. Действащият министър обаче може да ги потвърди или отхвърли", разясни юристът.

Той отново повтори, че от справките, които е правил, докато беше на министерския пост, "се вижда, че Кирил Петков е български гражданин".

"Дал съм моето становище по казуса, както и цялата налична информация. Единствено сложно е допустимостта на решението", коментира Янаки Стоилов.

По думите му единственото сложно в този конкретен казус не е по съществото на решението, а по въпроса за допустимостта на решението.

"Проблемът е, че след като Кирил Петков е престанал да бъде министър, дали има валидно основание КС да се произнася по указа, който вече е преустановил своето действие. Трябва да се има предвид, че самият КС през миналата година прие важно тълкувателно решение, с което промени своята практика и постанови, че издаването на индивидуалните актове, какъвто е безспорно указът за назначаване, пораждат своите последици. Те обаче трябва да бъдат оценявани към момента на тяхното издаване, а не към момента, в който КС дава своето решение", категоричен е той.

Бившият вече политик прогнозира, че след изборите ще имаме редовен кабинет.

"Този път ми се струва, че е по-висока вероятността да се сформира правителство", предрече Янаки Стоилов за това, което ще последва след изборите на 14 ноември.

И припомни поговорката за стомната, ако и на третия път я счупим и не успеем да излъчим редовен кабинет. Според юриста тогава ще си създаден сериозен конституционен проблем.

"Надявам се, че отговорността на партиите, на политиците ще бъде на ниво", изрази очакванията си новият конституционен съдия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Мико

Мико

07.11.2021 | 15:47

Напуснал БСП,но само на приказки.Президента рАдев пак наруши Конституцията,защото когато го е назначил,Стоилов ОЩЕ Е БИЛ ЧЛЕН НА БСП,измамници ДОЛНИ.

Отговори
6 2
Чапай

Чапай

07.11.2021 | 12:52

БСП не поже да се напусне. Невъзможно е. Всички сме наследници на Комунисти. Няма бял Н*егър.

Отговори
6 3
676

676

07.11.2021 | 12:40

Сега излезе наяве ,че е имало сделка между Янаки Стоилов и Румен Радев,сега стана разплащането.!!!!

Отговори
11 4
Грозно

Грозно

07.11.2021 | 12:17

И тоя се продаде за пост.

Отговори
11 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?