Следвайте ни

Пуснаха вкъщи банкерката, която задигна милион заради любов в нета

viber icon

Банковата касиерка от Варна Невена Йорданова, която задигна милион лева заради виртуален любовник, ще може да се прибере вкъщи. Окръжният съд в морската столица я пусна под домашен арест, но електронно устройство за наблюдение ще следи дали тя не напуска жилището си. Йорданова е обвинена за присвояване на над 1 милион лева, които е превеждала по сметки на лица, които не познава лично. 

Наблюдаващият прокурор Светлана Данева заяви в изявлението си, че в момента не е ясно къде са голяма част от присвоените пари и има реална опасност Невена Йорданова да ги намери и да ги използва за бягство. 

Съдия Светлозар Георгиев каза в мотивите си за освобождаването на Невена от ареста, че разследването по случая е хаотично и има твърде малко "книжнина".

Невена бе арестувана в края на миналата година. Днес в съдебната зала тя се разплака и призна вината си. Обеща и да съдейства на разследването ако си отиде вкъщи. 

Събраните доказателства сочат, че именно Невена е извършител на престъплението. Не е ясно обаче защо е превела огромна сума пари на човек, когото не познава лично и никога не е виждала.

 Тезата на обвинението е, че в продължение на две години касиерката много точно е обмисляла действията си и част от парите е превела в други сметки. При разпитите е избягвала да излага подробности.

Много вероятно е част от парите да са укрити или да има други съучастници, стана ясно още в съдебната зала.

Предполагаемият съучастник на касиерката е мъж от ромски произход на име Сергей, който също има повдигнато обвинение. Той е пуснат под парична гаранция от 10 000 лв.

Съдия Георгиев припомни, че Йорданова е била принудена от банката да подпише запис на заповед за 1,5 милиона лева още преди досъдебното производство. Според магистрата тя няма да се укрие, нито ще извърши ново престъпление, защото вече не е банков служител.

 Окръжната прокуратура във Варна внесе протест в Апелативния съд срещу определения от съда домашен арест.

38-годишната специалистка от отдел „Банкиране на дребно“ в клон на българска банка във Варна е в ареста от 27 ноември 2019 г. първоначално за 72 часа с постановление на наблюдаващия делото прокурор, а впоследствие и с определение на съдебната инстанция. Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Средствата са били превеждани на мъж от Монтана, с когото банковата служителка се запознала в интернет.

За трите години виртуална връзка Невена Й. изпращала с колети по куриерска фирма присвоените средства. Освен тях тя и баща й изтеглили кредити, които също били изпращани на мъжа, както и средствата от влоговете на двамата й родители.

Първите средства, които изпратила на своя виртуален приятел, били лични.

Между банкерката и мъжа от Монтана, който се представял в разговорите в интернет като Мирослав Михайлов, не е имало нито една среща на живо. Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми с лихвари.

Тя разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на името Сергей, който бил уж негов братовчед. Образуваното досъдебно производство, което се разследва от следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура във Варна, установява как са били присвоени сумите от срочните влогове на клиенти на банката, как са били изпращани, а и получавани от човек, който по лична карта е с други имена.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?