Следвайте ни

Психолози искат ясни правила за работа

viber icon

Добринка Димова 


Нуждата от ясно структуриран регламент за работата на психолозите и основните професионални стандарти, които правят един специалист отговорен и способен да дава високо качество на своите услучи, бяха сред темите на шестия зимен институт за продължаващо професионално развитие. Той събра днес над 150 регистрирани психолози от цяла Южна България в 1 аула на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски". Събитието бе организирано като съвместно мероприятие между Дружеството на психолозите в България и ръководството на Педагогически факултет към висшето училище. А темата на срещата бе „Развитие и управление на професионалната практика на психолога".

„Днес психолозите в България работят много повече в частния сектор, отколкото това се случва в европейските страни и в САЩ. Защото там има множество програми, по които финансирането идва от държавата, докато у нас не е така. Огромна част от младите колеги, които сега навлизат в професията, имат нужда да познават юридическите, икономическите, финансовите, данъчните закони”, посочи д-р Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите. Той разказа, че за разлика от много други сфери, към практикуващите професията плихолог има специфични изисквания, когато правят маркетинг на своите услуги. Не са допустими някои практики, тъй като става дуза за етика, за опазване на достойноството на пациентите, за конфиденциалност. Хората трябва да могат да се доверят на своя психолог.

„Психолозите са нещо, което съвременното общество не просто има нужда да чува. Те са една от най-отговорните професионални гилдии, които се грижат за развитието, за решаване на проблеми на обществото, на отделните хора и на институциите. Качеството на тяхната работа пък е мерило на начина, по който се гледа на качеството на живот в едно общество”, посочи психологът.

Въпреки трудностите обаче специалността е сред най-предпочитаните от студентите. „Години наред се учудвам на огромния интерес на младите хора към нашата специалност, предвид това, че все още има проблеми с практическата реализация. И не всички, които завършват Психология, успяват да заемат полагящото им се място в обществото”, коментира проф. Веселин Василев от Катедрата по психология в Пловдивския университет. Преподавателят отчете, че за разлика от други сцециалности, при тях за едно място кандидатстват по няколко много добре подготвени младежи. Почти всички завършили бакалаври се насочват и към някоя от магистърските програми на учебното заведение. „В последните години няколко български университета, в които тази специалност се развива, сме подготвили вече една много прилична армия от психолози. На които обществото трябва да даде шанс да се изявят, защото те ще са му много полезни. А това засега не се случва”, посочи проф. Василев. Той припомни, че страната ни има много сериозни традиции в развитието на световната психология. И е сред първите, които въвеждат изучаването на психология в училище. Самият даскал Ботьо Петков е преподавал на своите ученици нещо като психология, години преди тя да се появи като академична традиция. „И на този фон ми се струва, че обществото ни е длъжник. Трябва да развива тези традиции”, заяви проф. Веселин Василев.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?