Следвайте ни

Проверяват всички сгради за устойчивост при земетресение

viber icon

Всички жилищни и обществените сгради в страната ще се обследват доколко са устойчиви на земетресение. До края на 2025-та година Агенцията по геодезия, картография и кадастър трябва да изработи карта за сеизмичния риск. В нея ще бъдат описани всички сгради в малки и големи населени места и как биха „реагирали“ при земетресение с различен магнитуд. Това съобщи заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев.

 


Идеята е информацията за сеизмичните рискове в различните зони да допринесе за повишаване качеството на строителството у нас, за подобряване на инженерната инфраструктура, както и поддръжката на хидротехническите и енергийните съоръжения. По данни на Националния статистически институт област Пловдив е на първо място в страната по стартирало строителство на нови сгради.  За третото тримесечие на 2019 г. първа копка е направена за 200 нови жилища и 67 обществени сгради.

Предстои създаването на лаборатория по сеизмична устойчивост. В нея ще се извършват практически тестове и изпитания, за да се доказват съответните качества на материалите, които се използват в  строителството, както и на конструкциите, методите и технологиите на изграждане на сградите. Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече е утвърдило методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск на страната. Средствата, които са необходими са около 10 млн.лв. и ще се осигурят от бюджета.

 


Новост е и изграждането на многофункционален кадастър. В него ще бъдат отразени данни за имотите и комуникациите от подземна, наземна и надземна инженерна инфраструктура.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?