2374
Следвайте ни

Проверката за гражданството на Кирил Петков се отлага, вижте за кога

viber icon

Специализираната прокуратура чака документи от антикорупционната комисия КПКОНПИ за проверката по сигнала за гражданството на бившия служебен икономически министър, а сега лидер на "Продължаваме промяната" и вероятен бъдещ премиер Кирил Петков.

Това съобщи пред "Сега" говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Той поясни, че от КПКОНПИ се чакат документи, доколкото Петков е подавал декларации за несъвместимост, докато е бил служебен министър.

Кръстев обясни още, че срокът на проверката, образувана на 24 август, е удължен максимално - до 15 декември. След това наблюдаващият прокурор има още месец, за да се произнесе - има ли данни за престъпление, за което да бъде образувано разследване, или проверката да бъде прекратена.

Проверката започна след сигнал, получен на електронната поща на държавното обвинение. Към него е присъединен и идентичен сигнал, подаден до прокуратурата от гражданка от Варна. "На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд", обяви прокуратурата в специално съобщение по темата. Документите от КС вече са получени, обясни прокурор Кръстев.

На 27 октомври Конституционният съд се произнесе, че частта от президентския указ, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър, нарушава Конституцията. Делото пред КС бе заведено от депутати от ГЕРБ, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани.

Членовете на КС обаче изтъкнаха, че президентът няма задължение да провери декларацията на Петков, че няма друго гражданство освен българско.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Лора

Лора

29.11.2021 | 12:57

защо депутати гасували закон с антиконституционни текстове не се санкционират ми е въпроса?

Отговори
1 1
Тиква

Тиква

29.11.2021 | 11:18

Б.хти и мафиотската държава - една сикаджийска мутра крала 11 години невинна, Киро за едно гражданство - следствен. Гешев - в Словакия прокурора го вкараха ефективно в затвора 13 години за подкуп от 50 000 евро.

Отговори
4 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?