Следвайте ни

Проучване разкри какво пие всяка пета българка

viber icon

Национално представително изследване за страната на агенция "Ипсос" по поръчка на Съюза на пивоварите сочи, че всяка пета българка предпочита бирата като любимо питие,съобщиха от браншовата организация. От дамите любителки на пенливото пиво всяка втора пие бира поне веднъж месечно, а 35% минимум веднъж седмично, сочат данните.

Средната честота на консумация на пенливата напитка от нежния пол в България е 4 пъти месечно, като според различните възрастови групи тя варира от 3 до 5 пъти. Най-често бира пият дамите между 30-39 г. - близо 5 пъти месечно. Почти на същите нива е и консумацията на 20 - 29 годишните жени.

Във Варна жените пият най-много бира
Проучването твърди, че през миналата година жените от Варна са консумирали бира най-често (средно 5,3 пъти месечно), следвани от Русе и Монтана с по 4.7 пъти.

19% от българките смятат, че при умерена консумация пивото е част от здравословния начин на живот. Под умерена консумация се разбира една бира дневно, но не повече от 5 пъти седмично.

За ползите от пивото
Според изследване на Салгренската адакемия - изследователски център към Гьотеборгския университет в Швеция, две халби бира седмично допринасят за намаляване на инфарктите при жените и ги прави по-щастливи в дългосрочен план. Сходни резултати показват и изследвания на английски учени, проведени от университетите на Кембридж и Лондон и публикувани в Бритиш медикъл джърнал.

Експертите отбелязват, че ключовият фактор за усвояване на полезните вещества в пивото е умерената употреба, а когато става въпрос за безалкохолна бира, положителните ефекти са още по-изразени. Резултатите показват, че дамите, които консумират пиво веднъж или два пъти седмично, намаляват риска от инфаркти с 30% в сравнение с тези, които пият по-големи количества, или тези, които не употребяват алкохолни напитки. Изследването е проведено в продължение на почти 50 години върху общо 1500 жени и разкрива спецификите при консумация на бира, вино и други алкохолни напитки, пише dnevnik.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?