46
Следвайте ни

Противоречи ли заповедта за COVID сертификата на Кодекса на труда

viber icon

"Между Кодекса на труда и заповедта за новите мерки, които изискват зелен сертификат от работещите, за да имат право да се трудят, има голямо противоречие и това ще доведе до много съдебни спорове". Това коментира по БНР националният секретар на КНСБ Величка Микова, цитирана и от dnes.bg.
 
Най-големият проблем е липсата на яснота какъв статут ще имат хората, които няма да бъдат допускани до работните си места заради липсата на такъв сертификат, както и дали ще получават заплата.
 
Спешно в рамките на тристранно обсъждане между работодателите, синдикатите и държавата трябва да бъдат разгледани трудово-правните измерения на новите мерки.
 
"В КНСБ вече има сигнали от работещи в лечебни заведения, че не ги допускат до работните им места заради липса на ваксина", каза Величка Микова:
 
"Така че да стане ясно дали лицата, които не разполагат със зелен сертификат, следва, ако не бъдат допускани, да получават някакво възнаграждение за периода, в който не изпълняват служебните си задължения, дали те са в престой, дали тези лица трябва да бъдат пуснати в неплатен отпуск, или пък в платен отпуск".
 
Експертът смята още, че спешно трябва да бъде решено кой ще плаща РСR-ите и антигенните тестове на работещи, които не са ваксинирани, както и как ще бъдат компенсирани хората, които не са допускани до работните си места
 
"В Кодекса на труда към настоящия момент има предвидени обезщетения при недопускане на работа, но това е само тогава, когато има незаконно недопускане на служител до работното му място. В случая недопускането ще се базира на издадена заповед на министъра на здравеопазването. Приема се, че това ще е законно недопускане, а не незаконно и в този случай дори не могат да се изплатят и съответните обезщетения, които са предвидени", коментира националният секретар на КНСБ.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Разбира се

Разбира се

21.10.2021 | 11:30

Че има. Защо продавачка в мола да има зелен сертификат , а тия от паспортна служба не ? Защо сервитьорка да има , а учител не ? Защо? Защото има държавни и частни служите ли ли? Защо за големите хипер маркети това не важи ? За банки ?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?