Следвайте ни

Противниците на 5G мрежата у нас стягат протест на 1 октомври

viber icon

Противниците на 5G мрежата у нас стягат протести срещу въвеждането й без реален дебат. Още през юли представители на Национална гражданска инициатива "Стоп 5G в България" внесоха в Народното събрание подписка, подкрепена от 30 000 души, с искане за мораториум върху въвеждането на новата технология. Депутатите обаче не се съобразиха с нея и чрез промените в Закона за устройство на територията дадоха зелена светлина за 5G. 

В резултат се стигна до нов отпор. "Нормално е, когато се въвежда някаква нова технология, от която нямат никаква защита гражданите, да бъде поне искано тяхното съгласие това да се случи, защото бягане няма от това излъчване", написа Бойко Никифоров, председател на гражданска инициатива "Стоп 5G в България". Според Даниела Краева от Инициативния комитет пък "поради това, че това са вълни с къса дължина, мрежата трябва да бъде много гъста, трябва да има антени на около сто метра една от друга, което ще дава една електромагнитна мрежа, от която човек не може да се скрие". 

В групата във Фейсбук "Стоп 5G в Българи", в която членуват над 77 000 българи, вече стягат голям протест на 1 октомври. Той ще се състои пред централата на Виваком в столицата. Противниците на нискочестотната мрежа твърдят, че с измененията на закона от юли се дава ултрабърза писта за навлизането на 5G без какъвто и да е обществен дебат. Според Инициативния комитет с промените се погазват три други закона - Закон​ът за етажната собственост, Закон​ът за опазване на околната среда и Законът за устройство на територията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Zax

Zax

28.09.2020 | 11:55

Не свършват идиотите на тази територия наречена България !!!!

Отговори
0 0
..освен, че

..освен, че

26.09.2020 | 15:40

последния куманис ще умре на Територията, и последния дебил - също.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?