Следвайте ни

Протестът - омиротворен, с яки проверки и без нито един инцидент

viber icon

Сутрешният протест на обявеното като Второ въстание днес нямаше нищо общо със сутринта на 2 септември. Нито като мащаб, нито като крайност.

Около 1000 до 2000 души варираше митингът на жълтите павета, докато преди 8 дни беше в пъти по-многоброен. Не гръмна нито една бомбичка, не беше хвърлен нито камък.

От сутринта полицейски постове обсадиха целия център на София. Няколко КПП-ата пропускаха желаещите да протестират в Триъгълника на властта. Полицаите обискираха всяка чанта, но напълно вежливи и усмихнати, убеди се репортерът на „Марица“, обикаляйки няколко пункта. До определени зови около Народното събрание и Столична община пък бяха допускани само живеещи и работещи в тях.

Рано сутринта бяха обискирани и градинките. Полицията съобщи за намерени камъни, нож, прашка, 10-литрова бутилка с течност, вероятно запалителна, няколко по-малки бутилки. Дали са били приготвени сега, или останали от големите размирици на 2 септември, не беше уточнено.

На самите павета беше кротко. Ораторите се редуваха един след друг с призиви срещу властта. На няколко пъти се съобщаваше за умишлено спиране на протестиращи. Бабикян заяви от трибуната, че момче и момиче са били задържани, тъй като младежът имал швейцарско ножче и отказал да му бъде конфискувано. Друг оратор съобщи за два автобуса с протестиращи, пътуващи от Варна, които са били спрени. Разбира се, всичко беше без официално потвърждение.

Иначе на площада бяха предимно млади хора. Не липсваха традиционните позабравени политици от всякакви спектъри, артисти, протестъри, зелени активисти, бохеми като Жоро Френския и Пинокио, известни с връзките си с бившата групировка ВИС-2.

На протеста дойдоха и доста депутати от БСП, които отказаха да влязат в парламента днес.

Младо момиче раздаваше стикери „Аз не купувам от Марешки“, активисти разпространяваха и други брошури.

Опънат беше близо 100-метра флаг, осветен от отец Динонисий, добил популярност покрай протестите. Отлъченият от БПЦ направи нещо като молебен, завършвайки с викове „оставка“. После изнамери отнякъде ново расо и се преоблече. 

Шествието с флага тръгна към Министерски съвет и блокира „Дондуков“, който сутринта беше отворен за движение.

Усети се отново познатото напрежение във въздуха, но предните редици този път се оказаха от културни хора. Осезателно липсваха момчетата с черни фланелки на „Възраждане“, които бяха в основата на сутрешните екшъни от 2 септември. До обяд липсваха и традиционните групи от съмнителни младежи с голи глави и опънати по мускулите тениски, които обикновено идват на площада след мръкване.

Може би ги е стреснала и полицията! Тя съобщи за общо 6 задържани и двама избягали след претърсване на КПП-ата. НО от МВР потвърдиха – протестът сутринта е минал иначе без нито един инцидент.

На практика сутрешната сесия приключи с миниконцерт на познатия вече грък от Крит, женен за българка. Той заби две-три парчета. Към 12,00 часа повечето хора започнаха да се разотиват, изтощени от жегата, но заявявайки, че ще се върнат твърдо за големия вечерен протест.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Мутра

Мутра

10.09.2020 | 22:17

А вие гербаджиите защо не вземете да организирате един протест в защита на вашата мутра ? Ето Стъки например е подходящ за организатор.

Отговори
1 2
Тошо

Тошо

10.09.2020 | 21:08

Дионисий е изгонен от църквата защото е бляд .

Отговори
5 0
church

church

10.09.2020 | 21:28

Целият т.н. "свети" синод е от блядове.

Отговори
1 3
Коментар

Коментар

10.09.2020 | 20:07

Дионисий, търговец на архонтски титли, протестър, новатор и пе де раст, не е отлъчен от БПЦ, което говори много за морала в Светия синод.

Отговори
1 4
Нали

Нали

10.09.2020 | 19:47

Селянинът от хасковско Радев е неспасяем! Почнаха да му излизат кирливите ризи. Знаеше се, че е руски шпионин, но от кухнята вече излиза и с какво са го сгащили. Снасял е информация за обхвата на радарите на F-16! Не, че е нещо фатално, но го хванаха по бели гащи, смешникът!

Отговори
7 3
Вилхелмина

Вилхелмина

10.09.2020 | 18:19

От къде се появи този Чернороизец Храбър ?! И той като Фори Светулката ще се облажи от ситуацията

Отговори
7 4
Ister

Ister

10.09.2020 | 17:17

Крадливата комунистическа мутра Боко Тиквата е неспасяема.

Отговори
9 12
Тошко

Тошко

10.09.2020 | 15:38

Очаквам много скоро омиротворените протестърчета да станат благи поклонници на БПЦ и вместо бомби да започнат масово да се кръстят и масово да се молят за оставка на правителството та дано Бог им помогне.

Отговори
12 8
Ник

Ник

10.09.2020 | 14:40

Не дезинформирайте, моля, архимандрит Дионисий не е отлъчен от БПЦ. Затова следва да се произнесе специфичен църковен съд, което не се е случило. А че е достоен човек, смел и с открити граждански и съответстващи на сана му позиции, неведнъж го е доказвал, доказва го и сега. Де да имаше съвременността ни още малко такива духовни гиганти като него, но уви.....

Отговори
10 26
ефрейтора

ефрейтора

10.09.2020 | 16:05

Дионисий наистина не е отлъчен от БПЦ . Но му е забранено служение , което той демонстративно не спазва . Така че отлъчването му не далече .

Отговори
16 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?