49
Следвайте ни

Промяна в инструкциите: Полицаи бият на протести само след разрешение на шефа

viber icon

Полицаите, охраняващи масови мероприятия, ще могат да арестуват нарушители на обществения ред само след разрешение на прекия си началник. Същото ще важи и за употребата на физическа сила или помощни средства като палки или химически вещества – например лютив спрей. Това е записано в нови текстове, с които се променят две инструкции - за охрана на мероприятия и за употреба на физическа сила, съобщи mediapool.bg.

В сега действащата инструкция за охрана е казано само, че сила може да се използва при възстановяване на обществения ред. Лаконичната формулировка на практика дава право на всеки полицай да реши дали ситуацията изисква палка, лютив спрей или арест. Според авторите на новите текстове целта е да се определи кой носи отговорност за това решение.

Полицаите на място ще имат право да употребяват сила по собствено усмотрение само в един случай – при "внезапно нападение". Освен това в инструкцията е записано и какво означава нарушаване на физическата неприкосновеност на служител – използването срещу него на сила, предмети и вещества, които застрашават живота и здравето му. В категорията на заплаха за полицаите минават и нарушенията на обществения ред.

При установени такива, служителите на първа линия са задължени да докладват на преките си ръководители, които пък трябва да решат какво да се прави. Те могат да наредят да се действа силово, ако са преминати полицейски заграждения или служителите са застрашени.

Промените във въпросните две инструкции са поредните след антиправителствените протести миналото лято. Тогава многократно полицията си позволи да бие, арестува и използва лютив спрей. До последно бившите министри на вътрешните работи от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски отричаха, че е имало полицейско насилие.

Едва година по-късно и след сформиране на специална парламентарна комисия за разследване на полицейското насилие в общественото пространство бяха пуснати записи от охранителни камери на сградата на Министерския съвет. На тях се видя как група служители бият, ритат и се гаврят с арестувани младежи. Чак тогава прокуратурата се сети, че има сигнали за полицейско насилие и обяви, че е образувала дело. Междувременно един от полицаите, главно действащо лице в побоя, бе преминал на работа в Бюрото за защита на свидетели, което по онова време бе на подчинение на главния прокурор.

Преди няколко седмици МВР пусна и друга промяна –за начина, по който полицаите носят служебния си знак. Според новите правила той би следвало да се поставя и на връхните дрехи. Голяма част от служителите по миналогодишните протести останаха неидентифицирани именно защото личните им номера не се виждаха. После МВР обясни, че те носели якета, въпреки че ставаше дума за дни през юли и септември с температури около 30 градуса.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Направо мъ разплакъха

Направо мъ разплакъха

09.12.2021 | 05:08

Сега вече ще ни бъхтът не пожелание а законно и по заповед Каква радостна новина Направо се разплаках от умиление Да не си мислите че е от лютивия спрей Само какви грижи към нас протестиращите Щото ние ще си останем протестиращи

Отговори
0 0
Калуди

Калуди

08.12.2021 | 15:22

Похвално. Забранете им да носят и оръжия. Даже най-добре полицаите да не могат и да арестуват. Тяхната функция вече ще е да стоят и да хубавеят. Защо ни е да имаме полиция - какви хубави времена ще настанат, когато полицията няма да има никакви правомощия и всички ще се радваме на свободния български дух, изпълнените с толерантност хора по нашите земи и нулевата престъпност породена от благородното самосъзнание на целия ни народ.

Отговори
4 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

08.12.2021 | 15:18

ТАЛИБАНИТЕ И ИДИЛ ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ СКОРО-ИБРИЦИ МРЪСНИ--НА УМРЯЛО КУЧЕ НОЖ ВАДИТЕ

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?