Следвайте ни

Променят изпита за шофьорска книжка

viber icon
Нови изпити за кандидат-шофьорите ще се въведат напролет, а листовките вече ще включват две части. Курсистите ще трябва да решат и реален казус на пътя, заснет на видео клип.

Изпитите вече ще се провеждат само в центровете на Автомобилна администрация, разказва Nova tv. Идеята е до края на годината теоретичните изпити да се провеждат в т.нар. „бели стаи”, които представляват звукоизолирани кабини. Всяка от тях ще е в отделна кабинка, с камера, таблет и скенер.

Поне половината от въпросите в листовките са ненужни и объркват курсистите, смятат от бранша. „Не отговарят на реалните ситуации и на реалните пътни условия”, твърди автоинструкторът Петър Иванов. „Това са въпроси от преди 30 години и те нямат никакво адекватно отношение към пътната безопасност”, смята Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Затова до следващата пролет сложните въпроси ще отпаднат. За сметка на такива, свързани с конкретни ситуации на пътя. „70 % от въпросите трябва да са ситуационни, които да тренират водачите как да реагират при определени ситуации”, смята Настимир Ананиев, председател на Комисия по транспорт в НС.

В крайна сметка въпросите в листовките ще са по-малко. Но към теоретичния изпит се добавя и втора част. На таблета курсистите ще гледат кратък клип, след което ще отговарят на въпроси с конкретни казуси.

„За да може да се прецени до каква степен той се ориентира в пътната обстановка и до каква степен може да отрази опасностите и нарушенията, които могат да бъдат допуснати”, обясни Дамян Войновски от ИА „Автомобилна администрация”.

Според курсистите новите визуални задачи ще направят изпита по-лесен.

Автошколите обаче искат изпитите отново да се провеждат в техните учебни центрове. И съдят министерството. „Корупцията се намира в ДАИ и това, което се прави е, за да искат много пари от изпитваните, за да си вземат изпитите”, смята Борис Гаврилов, собственик на автошкола.

Крайният вариант на новите листовки ще е готов през март догодина. От тогава и изпитите се провеждат изцяло в новите кабинки.
Заради извеждане на обучението на кандидат-шофьорите извън кабинетите на учебните центрове към тези на ДАИ – шофьорските школи готвят протести.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?