Следвайте ни

Прокурори се възмутиха от Христо Иванов и медия

viber icon

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се възмути от лидера на Демократична България Христо Иванов и българската служба на Радио Свободна Европа. Според хората там са налице „злонамерени атаки срещу прокуратурата“ и „грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати“.

Декларацията ще бъде изпратена до Европейската комисия, Европейския парламент, посолствата на всички държави членки на ЕС в България и на САЩ и Обединеното кралство.

Поводът за недоволството на прокурорите е публикация в Свободна Европа „Първо, не е ябълка и второ, не е гнила. Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов“. В нея бяха представени случаи, по които е работила прокурор Боряна Бецова. Тя е част от екипа, разследващ кой е правил тайните записи и снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов. ВСС твърдо застава зад Бецова.

"Още по-тревожни са системните и целенасочени опити на Христо Иванов - председател на ПП „Движение Да България“ за политически натиск върху независимостта на Прокуратурата на Република България и нейното дискредитиране пред българското общество и европейските ни партньори.

Отправените обвинения за деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и откровено криминализиране на прокурорите, злоупотреба с правомощия, политически ангажименти, манипулирани резултати от прокурорски проверки, както и неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев, изчистване на прокуратурата и цялостен реподбор на прокурорите (практически представляващи лустрация) поругават независимостта и подронват престижа на прокуратурата и съдебната власт", гласи декларацията

 "Политическата реторика и пропаганда не са средства за провеждане на широк дебат и постигане на професионален и обществен консенсус за необходимостта от конституционна реформа на съдебната власт и в частност на прокуратурата", продължава текстът.

Прокурорската колегия ще инициира професионален дебат с участието на всички прокурори във връзка с приложимите институционални механизми за противодействие на ескалиращите безпрецедентни опити за политически натиск и посегателство срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските магистрати.

Коментари (4)

Антон

Антон

13.08.2020 | 07:00

И почти целия народ е възмутен от връзките на Христо Иванов с Прокопиев и Маджо, и това че лъжи всички как прави нещата от добро сърце.

Отговори
0 0
Антон

Антон

13.08.2020 | 07:00

И почти целия народ е възмутен от връзките на Христо Иванов с Прокопиев и Маджо, и това че лъжи всички как прави нещата от добро сърце.

Отговори
0 0
Батко

Батко

11.08.2020 | 15:13

Много ясно, че са възмутени, като почна да им пари на дупето!

Отговори
1 1
Чао Гешев

Чао Гешев

11.08.2020 | 14:23

Малко от тях са хора, като им кажат - не закачай **** и си траят.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?