Следвайте ни

Прокуратурата съобщи кои са шестимата, арестувани за пране на пари

viber icon

Имената на шестимата от престъпната схема за пране на пари, задържани по време на мащабна акция на прокуратурата вчера, вече са известни.

В Специализирания наказателен съд е внесено искане от Специализирана прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Кирил Томов Джабаров, Йордан Атанасов Моллов, Мая Стоянова Господинова, Светла Добринова Цонева, Ивайло Тодоров Асенов и Фердинанд Георгиев Николов, на които са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група.

Делото ще се разгледа от 22 състав на Специализирания наказателен съд и е насрочено за 17.00 часа. Това съобщиха от Специализирания наказателен съд.

Арестуваните при акция на Специализираната прокуратура за финансови престъпления са собствениците и служители на добилата от години печална слава „Глобал Маркетс“.

Йерархията на фирмата за измами била следната: на върха на мошеническата структура са Йордан Моллов, Кирил Джабаров и Роберт Димитров. Следва Светла Цонева, която пък е шеф на Ивайло Николов, Кирил Гърневски, Теодор Марков – хората, директно осъществявали връзка с измамените клиенти, пише още изданието.

Финансовите престъпления на изброените цъфнаха още през 2014 година, когато Комисията за финансов надзор обръща внимание на инвеститорите, че дружеството „Глобал Маркетс” ООД със седалище и адрес на управление: гр. София, район Витоша, ж.к. „Манастирски ливади”, ул. „Майстор Алекси Рилец” № 38 няма лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник, както в Република България, така и в рамките на Европейския съюз.

Лицензът на дружеството е отнет принудително от КФН с Решение № 651- ИП от 14.07.2014 г. за извършени от „Глобал Маркетс” ООД и неговия управител Йордан Моллов системни нарушения на Закона за пазарите на финансови инструменти и актовете по прилагането му.

Констатираните от КФН системни нарушения включват извършване на неправомерни действия с активи на клиенти, включително използване на парични средства на клиенти при сключването на сделки за собствена сметка на ИП и възпрепятстване на надзорната дейност на КФН.

В КФН са постъпили множество жалби и сигнали от клиенти и потенциални клиенти на ,,Глобал Маркетс” ООД, които се отнасят до порочни търговски практики, неуредени финансови взаимоотношения с клиенти в особено големи размери, използване на неистински документи, неизплащане на възнаграждения на служители, умишлено въвеждане в заблуждение на клиенти във връзка с техните активи и извършените с тях операции и други.

Общата стойност на наложените от КФН санкции на ,,Глобал Маркетс” ООД и негови служители е над 150 000 лв. Всички издадени наказателни постановления за извършените нарушения са обжалвани от дружеството, което е възпрепятствало влизането им в сила.

Групата обаче продължава да работи. В началото на 2018 година става ясно, че фирмата сменя имената си в търсене на жертви. Предаване на „Господари на ефира“ от тогава разкрива, че схемата продължава да работи на пълни обороти. Последно Джабаров и Моллов се представят като съдружници на Golden Spirit Asset Managment.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?