2374
Следвайте ни

Прокуратурата разследва ремонти на БДЖ за близо 165 млн. лв.

viber icon

Софийска градска прокуратура разследва сигнал за злоупотреби при изпълнението на обществена поръчка в БДЖ, съобщиха от държавното обвинение. 

Днес прокурор в Софийска градска прокуратура и следователи в отдел „Следствен“ на СГП получиха изискани от тях и предоставени им от представители на БДЖ документи, относими към водено от СГП наказателно производство.

Действията са проведени по образувано на 16.12.2021 г. от СГП досъдебно производство за съзнателно сключване на неизгодна сделка – договор с „А. Т.“ С.А. от което е произлязла значителна вреда за предприятието.

Делото е образувано въз основа на постъпил в СГП сигнал от бившия служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията по повод Одитен доклад от 06.10.2021 г. за извършен одитен ангажимент на тема: „Проверка на проведена процедура по реда на ЗОП с предмет: „Извършване на техническа поддръжка за 5-годишен период на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31“, собственост на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и изпълнението на сключения договор“.

Поради фактическата и правна сложност на случая разследването е възложено на екип от следователи в отдел „Следствен“ към СГП. В хода на разследването се изследват обстоятелствата на възлагането и реализирането на проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки за поддръжката на дизелови и електрически мотриси, собственост на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД. Предмет на разследване са както обстоятелствата, свързани с подготовката на обществената поръчка, така и със сключването и изпълнението на договора за ремонт с фирмата изпълнител през 2019 г.

Предстои да се установи дали срещу извършените по договора плащания е имало реално извършени дейности от изпълнителя, както и дали фирмата изпълнител е имал ресурса да извършва възложените ѝ ремонтни дейности.

Прогнозната стойност за 5-годишен период на действие на договора е 137 001 704,46 лв. без ДДС.

В одитния доклад, който е постъпил в СГП, се съдържат твърдения за множество нарушения при подготовката, сключването и изпълнението на договора, като прокурорите и разследващите органи въз основа на събраните доказателства ще преценят дали нарушенията съставляват престъпления, извършени от длъжностни и/или недлъжностни лица. Предстои мащабно разследване за установяване на всички обстоятелства по случая. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Калистеров?

Калистеров?

22.12.2021 | 18:58

Kuga?

Отговори
0 0
Илиев

Илиев

22.12.2021 | 18:03

БДЖ е ясни -далавера за няколко милиона. Кога ще влязът в НКЖИ там се крадат милиарди вече повече от 10 години.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?