Следвайте ни

Прокуратурата погна уникалния исторически парк край Варна

viber icon

Комисията за финансов надзор (КФН) е предала на прокуратурата данните от своя проверка на атракциона "Исторически парк" край Варна, съобщиха от капиталовия регулатор, пише offnews.

Въпросното съоръжение набира пари за доизграждането си, като продава акции на хора, които вярват в рентабилността на проекта. 

Според КФН обаче има вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект „Исторически парк“, а не по сметка на акционерите – прехвърлители.

Ето и цялата позиция на комисията:

Комисията за финансов надзор (КФН) инициира проверка на „Исторически парк“ АД. След като анализира публично оповестената информация за проекта, налична в интернет пространството, електронни медии и социални мрежи, както и в Търговския регистър, Комисията излезе с аргументирано становище по казуса.

Проверката на КФН установи, че прехвърлянето на наличните акции на "Исторически парк" АД се осъществява между частноправни субекти. Респективно правоотношенията, които възникват между тях също имат частноправен характер. Комисията за финансов надзор няма правомощия по отношение на тях, тъй като тя има правомощия единствено при публично предлагане на безналични ценни книжа.

Според становището на КФН, има вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект „Исторически парк“, а не по сметка на акционерите – прехвърлители.

„За установяване или отхвърляне на това предположение, с мое решение, резултатите от проверката на всички факти и обстоятелства, свързани с правоотношенията, възникващи между дружеството и неговите акционери, са изпратени за запознаване и преценка за последващи действия от страна на Прокуратурата на Република България.“, каза председателят на КФН – г-н Бойко Атанасов.

Ролята на КФН е да осъществява стриктен и навременен надзор, да бъде обективна и безпристрастна, работейки в интерес както на бизнеса, така и на гражданите. Основните цели на КФН са да осигурява защита на инвеститорите в ценни книжа, включително чрез създаване на условия за повишаване на тяхната информираност за капиталовия пазар, създаване на условия за развитието на справедлив, открит и ефективен капиталов пазар и поддържане на стабилността и общественото доверие в него.

Първата копка на историческия парк край Варна беше направена на 11 юли 2017 г. Атракционът е изграден върху площ от 130 декара. В него хронологично са пресъздадени различни епохи от развитието на човешката цивилизация, оставили отпечатък по нашите земи, предлагат се тематични атракции, съчетани с възможности за хранене, отдих и провеждане на различни развлекателни мероприятия. Обектът се очаква да бъде завършен окончателно след 3 години като в него трябвало да достигнат 50 млн. евро

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Бобев

Бобев

29.07.2019 | 18:42

Ако не искате да продадете каквото имате и да подарите парите на Ивелин Михайлов трябва да знаете , че вие сте хейтъри , предатели и мръсни соросоиди.

Отговори
3 0
Бобев

Бобев

29.07.2019 | 18:38

От две години наблюдавам тази секта как промиват мозъците на лековерните хора. Първо ги карат да продават книги и да ходят на лекции които те си плащат от джоба. След това задължават всеки сектант да направи списък с всички свои приятели , познати и роднини. Заедно с областния координатор ( старейшина ) решават кой най - лесно ще клъвне и започват да го атакуват с предложения да инвестира. Подхода е различен към всеки човек , но масово се предлагат 30 - 40 % доходност за година и се набляга на патриотизма. Казват ви , че те ще спасят България а от вас се иска само да си продадете апартамента или къщата за да помогнете за това богоугодно дело.

Отговори
3 0
Нина

Нина

29.07.2019 | 00:31

Във всички големи градове са плъзнали сектантите от "Тогедър ". Мамят , лъжат и обещават всичко само и само да ви вземат парите. Идваха и при мен и при съпруга ми ала ние не сме чак такива глупаци да се хванем на тези сладкодумци. Много бързо ги разбрахме що за стока са и ги отсвирихме.

Отговори
3 0
Дагмор

Дагмор

29.07.2019 | 00:10

Доста се позабавиха с реакцията си прокуратурата, но по - добре късно отколкото никога. Сега за няколко месеца ако наистина работят ще се разплете цялата измамна схема а сектата ще се разпадне като няма нови баламурници.

Отговори
2 0
До Станимир

До Станимир

28.07.2019 | 15:35

Станимир , кое било невярна информация ??? Че тя позицията на КФН си я има на сайта им, нима е лъжа, нещо невярно са публикували в Марица ? Кое невярно не разбирам ? А общоизвестен факт е как агенти уговарят лично наред хората да си продават дори имоти, да теглят заеми, за да получат т.н. акции в парка, защото така щели да станат финансово независими и истински патриоти, щели да печелят по 5000лв дивиденти, щели да им се дигнат цените на акциите в пъти и т.н. Лично са ме увещавали и убеждавали колко било сигурно това. И сигурно хиляди хора са били убеждавани така. Та кое не е истина ? Много ясно че са намерили вратичка да избегнат надзора и явно лъжат хората. Защото ги убеждават в неща, които няма как да са сигурни, дори няма как да се получат на база каквото се случва. Агентите добре знаят, че заложените печалби са нереално високи, заложените бройки посетители (600 000, като някои ме убеждаваха че дори над 2 милиона посетители годишно щяло да има и всеки да оставял по минимум 500 лв в парка за атракции, вход и преспиване!) това са невъзможни неща. Но мамят за да те прилъжат да си купиш акции, емитирани на 1лв на цена 200-25лв да си гушнат комисионната а парите да идат не директно дори в парка а в собственика на акциите - физическо лице. После той колко и какво ще преведе и дали на парка ... Отделно се крие информацията за това че същите, които притежават и продават акциите са си самоемитирали с дъщерните си дружества облигационен заем за парка на безбожна лихва и че за да печелиш от акции - трябва тез облигации да се платят първо - демек от умрял писмо за печалба. Кое каза не е истина ? Че това е на ръба на закона, че се заблуждават хората с обещания и невярна информация и прикриване на друга? Че КФН не може да се задейства именно заради това заобикалян на закона и че са намерили начин да избегнат контрола им, и затова КФН няма избор освен да прехвърли на прокуратурата ? Също има оплакване лично от физическо лице, отделно от КФН, във Варна в прокуратурата. Да, обект има. Но с чии пари се финансира - на акционерите. На кой са обещани огромни печалби - на акционерите. Колко от парите на акционерите са стигнали гдо парка реално - неизвестно, щото влизат в частни сметки и от там до парка колкото си преценят тези лица, ако преценят. Кой обаче реално ще прибере евентуалните печалби - собствениците на парка - онез първоначални акционери с акциите по 1лв, дето ги препродават на 250лв на малките акционерчета, същите големи, които са и облигационери ... От където да го погледнеш - измамна схема и плаче за прокуратура. Парк ще има, няма да е както се рекламира грандиозен и печеливш, но ще има и работи, но изграден с измамни пари и ще работи за измамниците, не за измамените :)

Отговори
6 0
Станимир

Станимир

26.07.2019 | 16:49

Спрете да разпространявате невярна информация.Преди да почнете и да приказвате глупости и лъжи проверете си информацията дали е вярна.Ако някой отиде на обекта и не остане доволен аз лично се ангажирам да му върна парите.

Отговори
1 6
Усмихнат

Усмихнат

26.07.2019 | 09:24

Кажи му да си смени професията, явно не го бива с фактите. Точно в случая те нямат нищо общо.

Отговори
1 0
намръщенЪ

намръщенЪ

25.07.2019 | 19:24

Един варненски историк скоро ми заяви пряко - тук всичко се движи от ТИМ

Отговори
4 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?