Следвайте ни

Прокуратурата оневини шефа на БНР за спирането на "Хоризонт"

Според държавното обвинение генералният директор не знаел, че програмата ще прекрати излъчване въпреки официалното съобщение на сайта на радиото за това

Техническият директор на БНР Пламен Костов е на път да се окаже единственият обвиняем за безпрецедентното спиране на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа миналия петък. Това стана ясно от съобщение на прокуратурата за приключилата проверка в радиото. „Всички материали от проверките са изпратени на Софийската градска прокуратура с оглед евентуално извършено престъпление по служба от длъжностно лице от БНР - директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов“, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката е установила, че миналия петък в „Хоризонт“ не е извършвана никаква профилактика, нито се е налагало да се прави такава, с какъвто мотив ръководството е поискало прекъсване на сигнала. „Не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс, не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до централната апаратна, не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от централната апаратна до входната точка на НУРТС (частната фирма, която разпространява сигнала на БНР в страната - б.р.)", се казва в съобщението.

Прокуратурата потвърждава версията на шефа на БНР Светослав Костов, изказана пред СЕМ в понеделник, че два дни преди спирането на „Хоризонт“ - на 11 септември, директорът на „Техника“ Пламен Костов му занесъл докладна записка, според която е „създаден голям технически проблем“, който налага „профилактиране на студийния комплекс на „Хоризонт“ на 13 септември“. Според обвинението „никъде в това уведомление техническият директор не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение". На изслушването му в СЕМ обаче шефът Костов не отрече, че е знаел за готвеното спиране. На въпрос „Кой разреши спирането на „Хоризонт?“, той отговори, че това е станало с негова резолюция на докладната от техническия директор. Съобщение за прекъсване на излъчването беше публикувано и на сайта на БНР на 12 септември, което прави още по-абсурдно твърдението, че Костов не е знаел за него. 

Пламен Костов е дългогодишен кадър на радиото. По времето на Иван Бориславов през 2001 г. става административен директор на БНР, а по времето на Валери Тодоров е бил член на УС. Бивш генерален директор на БНР заяви пред „Сега“, че е абсолютно невъзможно спиране на програмата на „Хоризонт“ да се извърши без знанието на шефа на БНР. Той поясни, че излъчването на сигнала на „Хоризонт“ до входната точка на НУРТС е подсигурено тройно и че при каквато и да е авария в излъчвателния комплекс, сигналът на „Хоризонт“ може да бъде възстановен бързо от друго място. „Версията, че техническият директор е направил нещо без знанието на генералния, е опит за оневиняване на главния виновник за спирането на „Хоризонт“, коментира той.

УВЪРТАНЕ

Въпреки че в унисон с премиера Борисов медийните надзорници бяха изключително остри спрямо генералния директор на изслушването му в понеделник, във вторник никой не заяви директно, че ще поиска оставката му. Розита Еленова от квотата на ГЕРБ, която през юни гласува за Светослав Костов, коментира пред "Сега", че според нея Законът за радиото и телевизията не предвижда много възможности за отстраняването на шефовете на БНТ и БНР без тяхно съгласие, а и общественото радио не трябвало да остава без шеф преди избори. Тя каза още, че по закон проверката за нарушение в БНР ще отнеме време, и предположи, че след нея Костов може би ще бъде глобен за нарушение на лицензията на БНР, която задължава радиото да излъчва без прекъсване. Ивелина Димитрова от президентската квота в съвета пък каза, че още не е решила какво наказание ще поиска за шефа на БНР. 

Самият Светослав Костов каза, че няма да подаде сам оставка. "Когато се стигне до напрежение и криза, най-лесният начин е да си тръгнеш - дали е най-достойният, не съм убеден. За мен е по-важно да се възстанови нормалната спокойна обстановка за работа“, коментира Костов пред "Хоризонт".

Източник: segabg.com

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?