Следвайте ни

Прокуратурата издирва кой се е гаврил с болните от деменция, полиция влезе в социалния център

viber icon

Злепоставяне и осъществена принуда са двете престъпления, за които се извършва предварителната прокурорска проверка в Центъра за хора с деменция "Св. Георги". Това съобщи  районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев по повод скандала с бруталното отношение  и издевателствата над болните хора в социалния дом,

Прокуратурата се е самосезирала за скандалния случай незабавно след излъчването на материала по Нова телевизия и веднага е започнала проверка. Тя обаче ще обхваща продължителен период от време.

Наказанията за конкретните престъпления са 3 г. и 6 г. лишаване от свобода. Ако бъдат установени престъпления по други правни квалификации, прокуратурата ще предприеме действия, увери Илиев. 

Към момента не са установени лицата, които са упражнявали тормоз върху хората от дома. По-рано това обясни и зам.-кметът по социалните дейности Анести Тимчев. От прокуратурата се надяват авторите на репортажа от Нова телевизия да окажат съдействие на институциите в хода на проверката.

Излъченото видео е заснето от близки на хора, настанени в "Св. Георги", които са забелязали видими следи от насилие и тормоз.

Междувременно  екип на "Криминална полиция" дойде в центъра и започна проверка, изпълнявайки разпореждането на Районна прокуратура. Вътре влязоха десетина полицаи, които са прорявали документи и са провели разпити. 

"Не сме чували за тези страхотии, които показаха по телевизията. Никой от роднините, които идват на свиждане не е отварял дума за нещо такова", обясниха пред "Марица" пазачите на социалния дом.

"От грижите сме средно доволни. Има какво да се желаее, но ние сме със специален режим", разказа жена, която беше дошла на свиждане на майка си. Възрастната дама била в Центъра от няколко месеца. Свижданията са между 16 и 18 часа.  

Междувременно Апостол Делев,  който е директор на Комплекс за социални услуги „Свети Георги” – Пловдив, не допусна екипа ни вътре.  Освен това той не пожела да дойде пред комплекса и да коментира темата. Оправда се с това, че бил много зает и няма време.
По рано през деня се опитахме да се свържем с него по телефона, но той директно  затвори.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?