Следвайте ни

Производители: Не купувайте сирене под 12-13 лева за килограм

Вижте кои имитации водят до сърдечни заболявания

viber icon

Съвети какво сирене и кашкавал да купуваме дадоха родни производители. След прекъсване заради пандемията  държавата поднови проверките на млечните продукти в супермаркетите.

"Сухото мляко и палмовите мазнини, които се внасят, са повече в сравнение с предходните години. Това не може да бъде единственият индикатор, който да показва, че те са вложени изцяло в млечните продукти", обясни пред Нова телевизия председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

Той даде съвети как потребителите да разпознаят истинския продукт от имитацията.

"Цената е един от водещите индикатори. Тя обаче не е единственият - консистенцията и твърдостта на сиренето също са фактор - то не трябва да е меко. На продукт, който е опакован, е много трудно да се направи визуализация. В магазините сиренето не трябва да е на цена под 12-13 лева в магазините, за кашкавала цената е около 18 лв.", каза Зоров.

 Според д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" цената също е важна, защото показва дали сиренето е произведено от мляко. Тя обаче не винаги е определяща.

Иванов обясни защо консумацията на продукти с палмова мазнина не е препоръчителна.

"Консумацията на подобен род мазнини води до развитие на сърдечно-съдови заболявания. Връзката е доказана и има консенсус между производители на храни и кардиолози. Затова влагането на този род мазнини е забранено в много страни по света. Ние настояваме и у нас това да стане факт", каза още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Храч Бездюкян

Храч Бездюкян

09.08.2020 | 23:34

Сер*т и храч*т директно върху главите на тоя овчи народец...

Отговори
1 0
Деси

Деси

09.08.2020 | 21:28

Вече незнам какво сирене да купувам-винаги е от 8 лв. нагоре крилото и все нещо не ми допада. А на Маджаров продуктите хич не ми допадат! Скъпо то, не винаги е ок. И там слагат палмова мазнина, и в презервативи те даже. Навсякъде е бе хора, не се лъжете!!! Яжте, което ви харесва и според джоба...

Отговори
2 0
Тома

Тома

09.08.2020 | 14:29

Аз вече не вярвам и на цената, бъкат квото си искат. Що не публикувате директно в кои марки няма растителни мазнини. Май шубето е голям страх.

Отговори
21 0
Защо

Защо

09.08.2020 | 13:32

Лежаща крава дава 30 литра мляко с 6 % масленост, с какво се храни и тя не знае. Сутрешното и млеко отива в производството, нощното за консуматори, Порода млади крави на свободно отглеждане дават 10 л мляко за родопски дългожители. Биволското мляко е с 8 % масленост. И с колко % масленост е сиренето, и защо се налага да повишават % масленост с хидрогенираните масти палма, пак с наситени мастни киселини като млякото но термично променени. Институт хранителни технологии има, повече полезен да ни информира. И чак подире сметки, себестойност и пазарна и магазинна цена

Отговори
11 1
Били

Били

09.08.2020 | 13:25

Как да сме сигурни, че сиренето ви от 12 - 13 лв. е истинско?

Отговори
23 0
Интелигентен

Интелигентен

09.08.2020 | 16:28

Имам позната,която цял живот и ежедневието й минават(и купува) с единственото убеждение,че най-скъпото е най-качествено и търси и купува(дава си парите,винаги за най-скъпите продукти,а е пенсионерка с 200леваа пенсия.Аз не съм на същото убеждение,Но...пресмятам:-изкупната цена на кравето мляко е 70стотинки литърът.Едно кило сирене се произвежда(не трудно)от 6-7 литра мляко.7литра х 70ст.= на,п да приб.5 лева.Плюс всички последващи разходи,максимум 4 лева на клг.Според мен(без други добавки в сиренето),то не трябва да струва повече от 10лева,-отнасящо се за ВСИЧКИ СИРЕНА.Виждам по витрините сирене от Маджаров-22лева килограма,т.е.на ДВОЙНА ЦЕНА????Че какво е добавил(навярно златни прашинки),че сиренето му е"качествено"???Чисто и просто,човекът е шарлатанин и иска бързо да забогатее.Не купувайте сирене,което е по-скъпо от 11лева кгр.!Но гледайте добре външният му вид и трябва обезателно да е ТВЪРДО.И моят съвет е:-ЧЕ ВИЕ/НИЕ КЛИЕНТИТЕ(купувайки)ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛЯМЕ ЦЕНАТА НА ЕДИН ПРОДУКТ,а НЕ ПРОИЗВОДОТЕЛЯТ,ако си правим добре сметките и НЕдопускаме да ни лъжат.

Отговори
22 1
ferro

ferro

09.08.2020 | 13:07

Съветите в статията нека ги отправят към хората с 300 лева пенсии. Колко лв им остават за сирене след като си платят битовите сметки и лекарствата, а?

Отговори
20 0
100ka

100ka

09.08.2020 | 12:53

predi bese 6-7 leva

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?