Следвайте ни

Производители на пластмаса: Истинските проблеми ще дойдат след 4 години

viber icon

У нас има над 400 компании, специализирани в производството на стоки за бита и опаковки от пластмаса. Голяма част от тях отдавна предлагат много повече продукти в портфолиото си извън тези, които ще се забранят от лятото. Текущите промени няма да засегнат сериозно нито потребителите, нито производителите, единодушни са те. Проблемите обаче ще дойдат след няколко години.  

Всички фирми бяха наясно, че ще има затягане на режима, и се опитаха да се подготвят, смята Димитър Апостолов, управител на фирма „Поли Плюс Пласт“. В неговата фабрика едва 10 % от изделията са от полистирен и попадат под ударите на директивата. На въпрос на „Марица“ дали може да очакваме повишение на цените за потребителите, Ангелов е категоричен, че движение нагоре би било спекулативно в момента. По думите му, промените засягат бизнеса и цялата тежест е насочена именно към него. „За потребителя е все едно дали кутиите за храна, които поръчва, са от експандиран полистирен или от друг материал, при все че разликата в производствената цена ще е от порядъка на половин до една стотинка за брой“, категоричен е мениджърът.

В бранша обаче знаят и за един друг срок, който категорично ще се отрази на бизнеса им.

„От 31 декември 2024 г. производителите на продукти от пластмаса ще носим разширена отговорност. Въвежда се принципът "замърсителят плаща“. Това ще рече, че крайната тежест остава при нас и сами трябва да покрием разходите за събиране, почистване и управление на отпадъците от контейнерите и тяхното рециклиране. В противен случай са предвидени сериозни санкции“, казва Апостолов.

В директивата наистина ясно са упоменати ангажиментите на бизнеса. Производителите трябва да покрият разходите за почистване при управлението на отпадъците; събирането на данни и за  повишаване на осведомеността за следните продукти:  контейнери за храна и напитки, бутилки,  чаши, пликове и обвивки, леки торбички за пазаруване, тютюневи изделия с филтри. А това е нов вид продуктова такса, която ще оскъпи производството. 

Европа има изискване някои от пластмасовите продукти за еднократна употреба, останали извън забраната, да носят "видима, ясно четлива и незаличима маркировка, поставена на тяхната опаковка или на самия продукт". Това важи за санитарни изделия, мокри кърпички,тютюневи изделия с филтри и  чаши за пиене. Това означава, че трябва да се инвестира в специални машини за печат, обясни Цветанка Тодорова от Асоциация "Полимери". А ако фирмата има износ за други страни, надписът на този печат трябва да бъде преведен на съответния език. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?