Следвайте ни

Проговори лекарка, участвала в боя за ваксини пред РЗИ - София

viber icon

Защо се стигна до физически конфликт с охраната на опашка за ваксини пред столичната здравна инспекция? Участници са лични лекари, изнервени от чакането за ваксини.

„Чакахме в продължение на два часа и половина най-малко, след като сутринта бяха върнати всички лични лекари, за да се дадат ваксини на центрове и болници“, обясни една от лекарките, участвали в конфликта д-р Зоя Ставрева пред БТВ.

От 13 ч. до 16ч. беше определено за личните лекари да чакат за втори игли за ваксини, допълни тя.

„Към 15 ч. дойде кола на Военна болница с двама служители и тръгна с чантите да взема ваксини. Този път аз застанах пред вратата и казах, че няма да ги допусна да вземат ваксини. Не аз се бих, а служителката от охраната започна да ме блъска и да ме напада и да казва, че тя посочва кой ще влезе. Пострадах, имам драскотини. Взела съм си документ от съдебна медицина“, разказа лекарката.

След 17 ч. тя успява да вземе два флакона от ваксината на „Пфайзер“ за втора игла на цената на много продължително чакане. Д-р Ваня Божилова става свидетел на грозната сцена.

„Търпението ни преля заради липсата на организация от Столичната здравна инспекция. През всичките тези месеци, през които се предоставят ваксини, независимо на кого, имаме много въпроси.

По кой начин излезе Районната здравна инспекция със становище по този конфликт, че общопрактикуващи лекари са били охраната на Районната здравна инспекция, след като никой от тях не слезе да се запознае със ситуацията? Няма как общопрактикуващите лекари да направят организация на Столичната здравна инспекция, която е държавен орган“, заяви д-р Божилова.

Тя обясни, че откакто от февруари им се отпускат ваксини, те се редят на опаши с часове на ред. „Качваме се на петия етаж в тъмен, задушен и прашен коридор, където пишем на мръсни кашони“, посочи още д-р Божилова и добави, че има се отпускат по един-два флакона.
„По кой начин се отпуска голямо количество на така наречените ваксинационни центрове?“, попита тя.

Според столичната здравна инспекция до сблъсъка се стига заради липса на организация при личните лекари. От РЗИ допълват, че имат правомощия само да съобщават на личните лекари кога има ваксини, както и да кажат кога ще имат готовност да ги раздадат.
От инспекцията казват още, че многократно са правени опити да се създаде организация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Kochev Rakov I Bakalov

Kochev Rakov I Bakalov

28.04.2021 | 12:49

Mnogo sa nekadarni gorkite. Masovo na slqpo davat diagnozi, agresivni kam pacienti a sega I primitivni shte ss biqt. Kva 1 va liniq kvi pet leva maina. Vleste v kovid da vidite kak minat za 30 sek I bqgat vleze de e taka iznevidelica a e reportajche da znaqt.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?