Следвайте ни

Проговори Живка от Чирпан, арестувана с италианската мафия по мегаделото на века

viber icon

Станало е объркване, обвиненията към мен са свалени и мога да пътувам свободно. Пак ще се върна в Италия и ще продължа да работя като барманка.

Това заяви пред БНТ Живка Танева, българската следа в историческия процес срещу най-мощната мафиотска организация в Италия - "Ндрангета". По време на масовите арести в края на 2019 г., свързани с клана Бонавота, беше намесено името и на Танева, заподозряна като подставено лице на фамилията.  

В края на 2019 г. италианските власти арестуват Живка Танева, която работи като барманка в градчето Сан Онофрио. Смятат, че е била подставено лице на търговска дейност, свързана с Никола Бонавота, а целта била пране на пари. Разследващите твърдят, че Никола е ключова фигура на фамилията, представляваща калабрийската мафия в градчето. В списъка на подсъдимите при предварителния процес проведен през септември името на Живка е под номер 138.

Екип на БНТ я е намерил пред родния ѝ дом в Чирпан. Разказва, че се е прибрала от Италия, където живее отдавна. Ето интервюто с нея:

- Има заведение на вашето име?

- Не, лъжа е.

- Никола познавате ли го? - Е, много ясно, как да не го познавам?! Той е от Санта Онофро, където работя. Никакви отношения нямам. Здравей, здрасти и това е. Не знам с какво се занимава. Преди години беше барът негов. Как ще съм работила за него въобще! Други бяха шефовете. "В момента всичко си е точно. Имат си дела. Всички са пуснати, дето бяхме арестувани", казва Живка.

- Колко дни бяхте в ареста?

- Малко, 10 дни, докато мине моето дело, защото бяхме много хора.

- Какво ви казаха като ви арестуваха?

- Нищо, даже един въпрос не ми зададоха. Просто аз си показах документите и всичко приключи.

Подсъдимите по делото са 335 лица начело с 66-годишния Луиджи Манкуза, известен като Чичото. Част от обвиненията са за убийства, пране на пари, рекет и трафик на отпадъци. В процеса ще участват над 600 адвокати. Според италианските магистрати битката в съда ще бъда решаваща във войната срещу мафията. Италианският прокурор Никола Гратери е твърдо решен да спечели битката. Въпреки че според Анна Сержи - изследовател на мафията в Италия, подобна организация не би могла да се пречупи лесно. "Този процес не е краят на "Ндрангетата". Той е само срещу няколко клана. Тази организация се състои от 160 клана. Това не са най-важните хора, това е само една провинция.", казва Сержи. В "Ндрангета" може да се влезе само по два начина - чрез родствена връзка или брак. "Не мисля, че има замесени българи на високо ниво. Има няколко случая, при които е установена съвместна работа с криминални групи от Армения, Русия и Западните Балкани. Тяхна роля обикновено е да помагат, когато има нужда от събиране на дългове и използване на насилие.", обяснява Сержи. Очаква се процесът срещу "Ндрангета" да продължи не по-малко от 2 години. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай