46
Следвайте ни

Проговори директорката на градината, където дете почина от менингит

viber icon

Проговори директорката на детската градина в София, станала огнище на менингит. Припомняме, че до момента заразени са 16 деца и двама възрастни от столичната 37-ма детска градина "Вълшебство" в квартал Павлово.

От вчера детското заведение е с преустановени занятия. За съжаление, вчера стана ясно, че първото инфектирано дете е починало, потвърдиха от СО. То е било на 5 години, в трета група. В петък майка му се обадила на учителката, да я уведоми, че детето е починало.

Повърна, вдигна висока температура за много кратко време, своевременно информирахме родителите, те много бързо реагираха и ги насочихме към личен лекар, обясни пред БНТ Гергана Петрова, директор на детската градина.

Всички родители в петък бяха уведомени, че евентуално децата имат контакт с някаква бактерия. Към момента нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме деца, които са носители, поясни тя.

Извършена е пълна дезинфекция на сградата, на общите площи. Всички родители са уведомени, изпълнени са указанията на здравните власти, допълни директорката.

Ние не знаехме каква е бактерията, имахме указания за някаква бактерия, обясни Петрова.

На въпрос как става заразяването, проф. Кантарджиев каза: При тесен контакт - дълго време трябва да сте в една стая, да спите в едно помещение и това става по въздушно-капков път.

От 2011 г. в нашата страна се прилага ваксина за менингит.

Хората да не се плашат и да не се създава излишна паника, призова той.

Всеки дрезгав глас не значи инфекция на мозъка. Това са загуба на съзнание, загуба на ориентация, сънливост, промени в държанието на детето, каза той. Но подчерта, че диагнозата трябва да се постави от лекар.

Решение на столичното РЗИ е колко време ще продължи карантината в детската градина, добави Кантарджиев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

02.12.2021 | 10:05

Zami novite sfeto bok nojove ligi poboi katastro are.⚓⚓⚓⭐♥️✌️‍⛷️️❄️⚓⛪️⛺️

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?