Следвайте ни

Професорка зове: Младите да внимават с наргилетата, у нас заразата расте най-бързо

viber icon

Българите се разгащиха и вече изобщо не спазват мерките срещу коронавируса. Зам.-шефката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, която е дясна ръка на проф. Тодор Кантарджиев, стана поредният специалист, който направи този извод за ситуацията у нас. Не изпускаме контрола върху коронавируса, но разхлабването на мерките се прие като липса на мерки, призна професорката пред БНТ.

 Според нея на хората им е омръзнало да слушат за нуждата от дистанция и маски, което води до неглижирането на тези препоръки .Тя подчерта, че основната част от хората са безсимптомни, но по-притеснителното е, че не се знае как бихме изкарали вируса. Нараства и броят на по-младите заразени. "Вирусът настъпва, той е около нас. Почти няма човек, който да не познава някой, който е заразен. Не става въпрос само за температура и отпадналост, а за задух. Умира се от коронавирус, а не с коронавирус. На стотина заразени, смъртността е 3%. Няма гаранция къде ще удари, младите не са застраховани", коментира проф. Христова.

"Заболеваемостта я виждаме и също така виждаме колко много са сега случаите. Ако сравним с Европа, ние сме на водещите позиции. Тревожно много е разпространението на вируса у нас", предупреди специалистът.

Тя добави, че заедно с Белгия и Швеция сме страната, в която има най-бързо заразяващи се.

Опасно е събирането на много хора на едно място, в крайна сметка вирусът се предава с пръски не само когато кихаме, но и когато говорим, допълни проф. Христова. 

Тя подчерта, че хората трябва да бъдат на разстояние един от друг. И даде пример със събирането на младите по баловете. В тази връзка напомни, че няма как да сме спокойни, че наргилетата могат да бъдат изцяло дезинфекцирани. Коментарът на проф. Христова бе във връзка със случая на починалия 19-годишен младеж от коронавирус, за когото се смята, че е пушил наргиле и това е възможната причина да се е инфектирал.

"Заболеваемостта я виждаме, виждаме колко много са сега случаите. Сравнено с Европа, ние сме на водещите позиции. Тревожно много е разпространението на вируса у нас", предупреди специалистът. И каза, че заедно с Белгия и Швеция сме страната, в която има най-бързо заразяващи се.

"По-важното е всеки да се научи да спазва лична отговорност", настоя още проф. Христова. Тя напомни, че не само рисковите групи са застрашени. Обърна внимание, че наесен ситуацията ще е по-сложна и с настъпването на грипа. "Ранна ваксинация е единствената възможност за ограничим грипа, особено за възрастните", каза тя и препоръча всички над 65 г. да се ваксинират. По думите й у нас все повече хора се възползват от ваксината против сезонния грип. И подчерта, че ако човек се зарази и грип, и с коронавирус - протичането ще бъде тежко. Лечението обикновено е паралелно.

Вече много специалисти предупреждават, че коктейлът от обичайния грип, характерните за сезона вируси и COVID-19 наесен ще се превърне в огромен проблем и за лекари, и за пациенти.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Истината

Истината

03.08.2020 | 11:24

Тази глашатайка на великите провал НОЩ ,след като свалят баце направо в Сливенския.Грешка първо осем месеца в специализираната прокуратура и съд за разследване на организирана терористична група от повече от три лица-НОЩ и всичките да хванат по една двайска и да видим дали след това някой некомпетентник ще посмее да заеме пост от който не разбира,а зависят толкова животи.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?