Следвайте ни

Професори посочиха новите симптоми на COVID-19

viber icon

Бумът на заразени с COVID-19 у нас се дължи на т.нар. британски вариант. Дали е дошъл и нигерийският вариант ще стане ясно в началото на следващата седмица.

Британският щам преобладава, в момента над 90% от случаите са с този британски щам, посочва каза проф. д-р Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохурургия в „Пирогов“.

На същото мнение е и проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев при заразените с британския вариант болестта  започва като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, дразнене в гърлото.

Другата промяна е във възрастовите групи - 20% от новите случаи са под 19 години, вече има разпространение на вируса в детски градини и в училища, изтъкна той, пише "24 часа".

Според вирусолога д-р Петър Марков точно по тази причина принос за увеличаване на заразените в момента има и връщането на децата в училище. За британския щам е ясно, че се предава лесно, добавя той.

Нигерийският вариант на коронавируса не е засичан у нас до момента според данните на доц. Кунчев. Дали го има, ще стане ясно в началото на следващата седмица. Тогава ще са готови резултатите от изследване на 600 проби от пациенти, при които болестта протича по-особено. Следователно има съмнения, че това са варианти, различни от класическия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

156

156

06.03.2021 | 15:14

Докато има т.ъпани като теб Гюро,няма да се оправим.Иди се погушкай с болните от грип в интензивните отделения! Б.ахти и амебата дето си!

Отговори
2 4
Демагог - популист

Демагог - популист

06.03.2021 | 13:56

Единствената разлика на класическия COVID-19 с новия британски щам е, че вече не засяга предимно възрастните, а всички, дори и животни. Тичайте за ваксиниране!

Отговори
5 1
ГЮРО

ГЮРО

06.03.2021 | 13:18

Ами не е Ковид, а обикновен грип. А ПЦР тестовете реагират на всичко, което им хареса, а не само на Ковид. Затова още дълго ще ни будалкат и плашат. Грипът също не е невинно заболяване, но да ни сравняват Ковида с чума и холера, аре нема нужда.

Отговори
9 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?