Следвайте ни

Проф. Витанов с тревожна прогноза за COVID-19: Тенджерата може много бързо да заври!

viber icon

Тази криза е един котлон, който е много силен и тенджерата може много бързо да заври. Така проф. Николай Витанов от Националния оперативен щаб коментира ситуацията с COVID-19 пред Нова телевизия.

По думите му към този момент базовото репродуктивно число е много близо до 1, което означава, че епидемията тъпче на едно място. Тя нито се разпространява, нито се свива. Сметките ми се сбъдват, защото зад тях стои мощната теория, която се нарича "Синергетика". Дългосрочно нещата обаче не седят много добре. Най-малко 16 000 души ще са болните в края на август и 25 000 в края на септември. В края на тази седмица очаквам 14 000 болни", прогнозира проф. Витанов.

Той добави, че броят на регистрираните болни се умножава по 8 и така става ясен броят на хората, които са се срещали с болестта. За септември нямало риск за здравната ни система. Това, което стана ясно, е, че тя работи, смята проф. Витанов.

"Здравната ни система трябва да се подготви, защото след края на септември нещата няма да изглеждат толкова добре. Засега се търпи ръстът на заразата, но с бавни темпове се увеличават нещата и ако се натрупа - ще стане неприятно. Ако здравната ни система обаче се подготви - ще се справи", подчерта проф. Витанов.

По думите му щабът в момента не се вижда много, но той си работи. Засега италианският модел не се очаква. Здравната система няма да издържи само ако се намесят външни фактори.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

пак е за пари

пак е за пари

10.08.2020 | 14:58

Тия хора как стават професори? Това, което казва не съответства на статута му. Това е ниво за човек с основно образование. Колкото до развитието на пандемията, КОЙ, г-н професор разреши футболните срещи с публика? КОЙ разреши нощните клубове и дискотеки? Тези стъпки не водят ли до увеличаване на броя заболели? Вие в НОЩ казахте ли своето професионално и експертно мнение на политическите фактори?

Отговори
5 1
Коко

Коко

10.08.2020 | 11:59

Браво професоре, щом и математиците разбират от вируси съм спокоен. Като става въпрос за тенджера,иди да сготвиш на жена си.

Отговори
14 5
Milk money

Milk money

10.08.2020 | 11:51

Не е секвениран все още ковид щама от първият му пас, повече безобиден, отколкото сегашният внос мутирал европейски. Статистика с лаболаторно позитивни без постъпили за лечение никак не е предиктивна, не е описана и симптоматика, клиника, протичане на новия щам. Предишният по тоналността на кашлицата клинично можеше да усъмни

Отговори
2 8
То един живот

То един живот

10.08.2020 | 11:34

От всички специалисти, най-безкористна и точна е прогнозата на доц. Мангъров. Човекът не се умори да повтаря, че тези маски, карантини, блокади, затваряне на държавата и съсипване на икономиката няма да доведат до нищо положително. Потвърждава се тезата му, че тези псевдо мерки са временни и веднага след свалянето им ще се върнем в изходно положение. Впрочем, потвърждава се, че процентно броят на установените заразени и броят на направените тестове е пропорционален. Т.е. това чудо трябва да бъде и ще бъде прекарано от всички, така както всички са боледували от грип. Потвърждава се и, че смъртните случаи от усложнения не са повече от тези при грипните вируси и най-уязвими са хората с отслабена имунна система от съпътстващи заболявания. Мангъров (и не само той) е прав, че смъртните случаи се установяват по незнайни критерии. Т.е. никой не си прави труда да диференцира колко от болните са починали действително и само в резултат на корона вируса, колко от съпътстващи заболявания и колко са в резултат на лекарска грешка и непукизъм.

Отговори
21 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?