Следвайте ни

Проф. Витанов: Пловдив потъва заради COVID-19

viber icon

От всички параметри, които следим, има един, който показва кога клъстерното разпределение по области, минава в дифузно. Тогава параметърът надхвърля критичната стойност. Това заяви в ефира на "Събуди се" математикът на НОЩ проф. Николай Витанов. 

Той даде нещо като импровизиран брифинг и огласи много важни цифри за разпространението на коронавируса за 4-те най-населени български града:


София-град - на 26-и февруари разпространението е било със стойност 1,16 над критичната, а на 7-и март 1,60 над критичната стойност. Виждаме, че тук то е дифузно. 

Пловдив - на 26-и февруари разпространението е било със стойност 1,05, а на 7-и 1,26 над критичната стойност. Този град потъва.

Варна - на 26-февруари разпространението е било със стойност 1,19 под критичната стойност, а на 7-и март - 1,12 над критичната стойност. Варна също потъва.

Бургас - на 26-и февруари разпространението там е било 1,59 над критичната стойност, на 7-и март 1,97 над критичната стойност. 

"В най-големите ни градове виждаме, че положението се влошава", обясни той.

По думите му страната ни също потъва бавно, когато се разгледат данните по-глобално. На 26-и февруари разпространението е било 1,17, а на 7-и март 1,53", каза Витанов.

Все пак по думите му все пак това са още малки числа. "Базовото репродуктивно число е 1,3. Две седмици над 1,3 и гърмим. Мотаме се около тази стойност тези дни, но ситуацията не е още съвсем критична", призна той.

Математикът прогнозира, че много зле се очаква да бъдат 13 области, зле да са 10, а бързо да се влошават 3. Поносима ще е ситуацията във Видин, а добре в Търговище. 

"Разликата в областите е в зависимост от това как се развива епидемията в съответната област. Където върлува новият щам заболеваемостта е голяма, а положението лошо и отива на още по-лошо. В Търговище, където още го няма този щам, положението е добре", обясни Витанов. 

Картата все още не е кой знае колко червена. 

"Стойността на разпространение в момента е 1,24. Във вторник-сряда ще прехвърли 1,3. Ако стоим 2 седмици на 1,3 това ще изгърми ситуацията съвсем", смята той.

Математикът обясни и какво значи "ще гърми": "Има два стадия - първият сега го наблюдаваме - лошо положение в няколко области, но не във всички. Вторият ще е, когато минем 5000 случая дневно", призна той. 

"50 000 ваксинирани натискат вълната надолу с 1%", добави Витанов. 

"Този път началниците са предприели регионален подход за мерките и по области се решава какво ще се прави. Картата вече червенее, но когато картата изцяло стане червена, от регионален подход ще минем на национален", смята математикът. 

"Заведенията още не може да ги включим като фактор за повишаване на заболеваемостта, защото работят от 3-4 дни. След 10-на дни ще проличи какви са последствията от отварянето им. Ходя по заведения и не ми харесва това, което се случва", добави експертът. 

Той благодари на българите, които спазват мерките.

"Идват 4 седмици, които ще бъдат трудни. Трябва да ги преживеем и да минем пика. След това нещата ще тръгнат на добре. Спазвайте правилата, защото заболеваемостта ще е висока. Почти никакви мерки вече няма. Всичко зависи от нашата съвест и поведение", категоричен е той. 

"Два милиона ваксинирани и ще се усети много силно действието на имунизацията, плюс милион и нещо на тези, които са преминали през заразата. Става около 3 милиона и нещо. На 4 милиона си решаваме проблема", смята Витанов.

"Ако няма масова ваксинация, този вирус ще се покрие по Южна Америка и през есента ще дойде пак. Въпросът е какво ще завари тук. Ако това са ваксинирани хора, които са резистентни, ще изчезне, ако не, ще започнат 4-5 вълна", прогнозира математикът. 

Той призна, че очаква коронавирусът да стане като сезонният грип. "Малка е вероятността този вирус да се влоши. Преобладаващият вариант е да стане като грипа", призна Витанов.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Къде е грипа

Къде е грипа

07.03.2021 | 15:12

Витанов,кажи бре,нали си математик-вирусолог. Къде? Смърттноста не е по голяма от предни години. А колко хора умряха заради Нещото?

Отговори
4 1
Продажници Юди

Продажници Юди

07.03.2021 | 13:00

Потънал му е мозъка ама му е пълен джоба с еврейски гущери на чифута мръсен

Отговори
7 6
777

777

07.03.2021 | 12:26

Пишещите селски дебил става все повече. Точно каквото каза човека преди 1 месец това стана и ще стане, но дебилите не са го чели защото са тъпче и сланина с чесън и са слушали чалга в някой опушен ресторант облечени с анцузи

Отговори
9 10
напред

напред

07.03.2021 | 11:55

В петък смених няколко автобуса на градски транспорт. КОШМАР от простаци. Най-напред в 27 се качиха група ученици без маски от последна врата. Коментираха между себе си, че щом няма кондуктор няма да отидат при шофьора за билети. Явно бяха и без карти. След това се прехвърлих на 21. Шок и ужас в поредния щъркел. Претъпкан! Пълен с млади циганки и българки без маски. С чакането на спирките наблюдавах положението в линии 6 и 26. Пълна анархия. По - късно се наложи да пътувам с 44. Посреща ви кондуктор над 120 килограма препречил средна вата с маска под брадата. Отново доста пътници с имитация за поставена маска. носовете им отвън! Така, че частния транспорт в Пловдив, местната и областна управа абдикираха от проблема с КОВИД19. Наближава деня в който и тук ще стане страшно! За пълните заведения и липса на обещаваната дистанция няма да коментирам. То е видно, като се разходиш в Кършияка или някой претъпкан от ново строителство район, в който всеки се опитва да излъже себе си! Анархия и липса на дисциплина и уважение към другите не са народна психология а проява на простащина и липса на държавност.! Без значение кой управлява!

Отговори
8 6
???????????????????

???????????????????

07.03.2021 | 11:23

Ей, много сте прости. Като не вярвате, не пишете. Това е наука, не вашите дрънканици. Като не ви харесва, ей я гората. Там може и голи да си ходите.

Отговори
7 11
Лъчезар Томов

Лъчезар Томов

07.03.2021 | 11:17

Витанов е в мозъчна мъгла

Отговори
10 7
Дии

Дии

07.03.2021 | 10:04

Този що не си оправи собствените папилома вируси? Не е ок човек с лице покрито с папилома вируси да дава акъл за вируси. Първо да види гредата в собственото си око. Нагъл, безочлив човек, умиращ от желание да блесне по телевизора.

Отговори
12 10
Ако!

Ако!

07.03.2021 | 09:48

И на увеличаващия се брои на придобили имунитет по естествен начин хора се казва потъване здраве му кажи.

Отговори
11 9
Тоз смешник

Тоз смешник

07.03.2021 | 09:46

Тоз смешник и колегите му, дали си вярват сами на техните глупости

Отговори
12 9
Мозъкът

Мозъкът

07.03.2021 | 09:23

Потъва ти Мозъкът....

Отговори
14 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?