Следвайте ни

Проф. Витанов обяви кога ще стане най-страшно с COVID-19

viber icon

"Най-големият натиск от страна на COVID-19 вероятно ще бъде през първата половина на декември", каза пред БНР проф. Николай Витанов от БАН, математик на Националния оперативен щаб. Той припомни, че още в началото на септември е определил октомври като преходен месец, а ноември като критичен, поставящ основите на онова, което ще бъде през зимата:

"Ако не предприемем сега действия, декември ще труден, а януари и февруари - също". Той подчерта, че здравната ни система вече не може да обхваща увеличаващия се брой болни.

"Капацитетът на здравната ни система, на РЗИ е да открива контактните на около 2000 нови случая на ден. Когато случаите прехвърлят тази граница, вече контролът става много труден и колкото и голяма да е дисциплината и да е добре здравната система - вирусът си се разпространява. Затова е добре да се знае тази граница и да има стремеж да бъде държан броят на новите случаи под нея. Ако е над нея, този вирус е доказал, че може да повали всяка здравна система, дори тази на САЩ", обясни проф. Витанов.

Той беше категоричен, че ако се спазват мерките стриктно, броят на новите случаи ще спадне след около две седмици на 800 случая, но през зимния период няма да е по-малко от това.

По думите на професора времето на вируса изтича, защото се умножават сведенията за успешните изпитания на ваксините. Той препоръча да се използват разумни средства, за да се премине с малко жертви периодът до наличието на готова ваксина.

"По-добре да останем здрави до появата на ваксината. Ако ваксините се появят достатъчно бързо, може голяма част от населението да не се срещне с коронавируса", подчерта още математикът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Стоев

Стоев

16.11.2020 | 20:18

Компетентен специалист. Вярвайте му и спазвате мерките

Отговори
4 7
Аман

Аман

16.11.2020 | 19:53

И тоя откри топлата вода...

Отговори
8 3
Екперт

Екперт

16.11.2020 | 19:22

Тоя ид. иот за къф се мисли, хили се ехидно и неадекватно

Отговори
17 3
Азъ

Азъ

16.11.2020 | 18:37

Тоя психопат трябва да му забранят да коментира

Отговори
18 6
ХиХиХи

ХиХиХи

16.11.2020 | 18:05

Каквото е определил и това си мисли че ще стане . И си вярва.

Отговори
19 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?