2374
Следвайте ни

Проф. Вълчев: Може да се окаже, че Кирил Петков никога не е бил министър

viber icon

Производството по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков трябва да продължи. Това мнение изрази в предаването „Здравей, България” Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в Софийския университет.

„След решение номер 3 на КС от миналата година, става ясно, че когато един указ на президента бъде обявен за противоконституционен, тази противоконституционност го засяга не занапред, а се връща назад, от момента на неговото издаване. Правен интерес още има. Ако бъде обявен за противоконституционен указът на президента, макар и частично – в частта за назначаването на това лице, това означава, че той никога не е бил министър”, заяви Вълчев.  

Уточнявайки, че не е виждал документите, а само публикуваното в медиите, Вълчев обясни, че от това, което е видял става ясно, че до 20 август Петков е бил и канадски гражданин.

Ако КС обяви указа на президента за частично противоконституционен, това няма да засегне директно издадените от Петков като министър актове.

„При положение, че никога не е бил министър, ако бъде постановено такова решение, това означава, че различни лица може да искат да атакуват неговите актове”, обясни Вълчев.

Той обаче допуска, че тези актове ще бъдат „санирани” от настоящия министър.

„Президентът Радев по всяка вероятност не е знаел за това. Не допускам, че български президент може да подпише указ, видимо противоконституционен, ако е знаел за това. Най-вероятно кандидатът е подписал декларация с невярно съдържание и той се е предоверил”, коментира Вълчев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Христо 8

Христо 8

12.10.2021 | 16:14

Просто не трябна да се доверява. А по отношение и на двете служ. правителства - гола вода...пълно разочарование.

Отговори
4 0
някой си

някой си

12.10.2021 | 14:15

Решенията на КС са винаги конюнктурно политически, оправдани чрез правни доводи, извън противоречивата ни иначе съдебна практика. Справка: решението за Истанбулската конвенция, за която от ЕС не спират да ни упрекват. Големият въпрос сега е, кой да бъде обслужен, отиващото си статукво или промяната.

Отговори
2 2
ЛИЦЕМЕР...

ЛИЦЕМЕР...

12.10.2021 | 12:57

ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ ПОРЕДНОТО РАЗОЧАРОВАНИЕ....ТЕЗИ ПРОФЕСОРИ ДО ЕДИН СА ЛИЦЕМЕРИ...И ТО Е ЯСНО ЗАЩО ЗАЩОТО ЗА ДА СТИГНЕ ДО ТИТЛАТА ТРЯБВА ДА ЛАВИРА.... НИСКО ВИСОКО С ПРОСТАЦИ С УМНИЦИ С ЛАКТИ С НОКТИ ...КАЛАМБУРИ ГОДИИИНИ НА РЕД... МИСЛИХ СИ ЧЕ У ВАС ИМА МОРАЛ ВЪЛЧЕВ НЕ И У ВАС НЯМА МОРАЛ И У ВАС ИМА ЛИЦЕМЕРИЕ.... РАЗБИРАМ ЧЕ ВЪЛЧЕВ ПРИВЕТСТВА ЗАПИСИТЕ И ЛЕКСИКАТА В ТЯХ НА БОЙКО БОРИСОВ И СЪЩО ТРАКТОВКИТЕ ЗА ТУРСКОТО РОБСТВО И РЕВОЛЮЦИОНЕРИТЕ ОТ ГЕРДЖИКОВ....АМИ НАПРАВО СКАЧАЙТЕ ОТ СКАЛИТЕ ЧЕ КАТО ВЗЕМЕМ ЕДНИ СОПИ ...ТАКА БЪРЗО ЩЕ СИ ЗАБРАВИТЕ ТИТЛИТЕ...

Отговори
2 8
гери

гери

12.10.2021 | 12:56

давай напред Кириле, тоя народ е прост и си иска тиквата!!!но ти ще продължиш промяната,въпреки всичко!

Отговори
4 9
СИК

СИК

12.10.2021 | 12:21

Затова пък пожарникарчето е бил СИКаджия и му ядохте попарата 12 години. Плюйте по хората, които искат справедливосх и ще му я ядете докато е жив пожарникарят и сикаджия.

Отговори
3 9
мдааа.........

мдааа.........

12.10.2021 | 12:13

Канадският схемаджия и Главният фатмак на Републиката яко ще загазят! КЪДЕ СИ, ЛОРА?

Отговори
11 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?