Следвайте ни

Проф. Топалов: Нереформирана Македония ще бъде Троянски кон на Русия в ЕС

viber icon

"Много хора бъркат Европейския съюз със Съветския съюз. Мечтите на нашите приятели и роднини от Република Северна Македония ЕС да ни наложи да ги пуснем да започнат преговори е доста суетна и неизпълнима". Това заяви пред БНР проф. Кирил Топалов, член на Смесената комисия, която има за цел да реши историческите спорове между България и РСМ.

Той коментира, че в ЕС са наясно, че "тази държава не се е реформирала нито на милиметър от онзи тоталитарен комунистически модел в бивша Югославия, който я беше формирал и я управлява и до днес. РСМ е най-нереформирана държава от бившите югославски републики.

Проф. Топалов припомни, че инициативата за присъединяване на Западните Балкани към ЕС е българска - на предишното правителството.

"Ние сме имали винаги най-доброто братско, приятелско, роднинско намерение и желание към тази държава... Тя не може да се отнася така към майка си - България.

Тя трябва трябва да се отнася към нас с уважение, както към всяка друга държава, но тя не се отнася както към всяка друга държава, а се отнася с дълбока омраза и ненавист", посочи той.
Кирил Топалов беше категоричен, че ако една нереформирана тоталитарно-комунистическа държава влезе в ЕС, тя ще бъде Троянски кон на Русия и на всички сили, които искат да дестабилизират Европейския съюз.

Според него дори и управляващите в Северна Македония да решат да сменят рязко политиката си към България, обществото там не е готово да направи това нещо.

Той изказа подозрение, че политическите ръководители и на управляващата партия в РСМ, и на опозиционната искат реално страната да влезе в ЕС, защото държавата е "потънала в корупция, а с влизането в ЕС корупцията ще бъде контролирана".

Проф. Кирил Топалов не очаква България да отстъпи от позицията си по отношение на започването на европреговори на РСМ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Вето

Вето

28.05.2021 | 03:18

Вето, докато им се избистрят дебелите сърбомански кратуни.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?