49
Следвайте ни

Проф. Рачев: Връхлитат ни циклоните Данел и Бенедикт със сняг, дъжд и пак дъжд!

viber icon

Циклонът, който предизвика големите снеговалежи в Москва, вече го няма. Останали са само Данел и Бенедикт и новият циклон от Средиземноморието. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев по bTV.

По думите му от събота до сряда започва динамично време с поредица от няколко средиземноморски смущения.

"Циклоните ще минават северно от България и при нас ще бъде повече дъжд според европейските модели. Американските обаче обещават сняг, и то сериозно количество. Според тях за празника на студентите ще има здрава снежна покривка.

Ако се погледне детайлната карта, натрупали са се доста фронтчета - топли студени, и всичко това се движи към България, следователно при нас ще бъде повече дъжд и по-малко като количество сняг, докато американците ни вещаят снежна покривка, особено на 8 декември", посочи проф. Рачев, като уточни, че за декември има разнобой между отделните големи метеорологични сайтове и модели.

По думате му американският модел е по-твърд с повече сняг: "Европейците сме по-меки в това отношение".

"От 4 до 8 декември времето ще е динамично, след това от 9 до 15 ще има доста стабилно антициклонално време без съществени валежи и ще е сравнително топло", каза проф. Рачев.

"Повечето модели се ориентират към по-мекия вариант, горе в планината ще се образува снежна покривка. Петък срещу събота снегът ще бъде много по-малко от този във вторник.

Следва дъжд, дъжд и сняг, сменящо се време. Който пътува с кола, ще закъснее 15 минути или половин час. Да се внимава с черния лед, който не се вижда. На 7-ми в Източна България могат да видят и сняг, което ще ги зарадва, но то ще бъде за не повече от един ден, добави Рачев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?