Следвайте ни

Проф. Рачев стряска с прогноза за нови горещини

viber icon

Очаква ни нова гореща вълна в началото на следващата седмица, като в сряда се очаква живакът да достигне до 36 градуса в сряда, но след това ще има приятни температури през уикенда от порядъка на 27 градуса, съобщи климатологът проф. Георги Рачев по bTV.

"В италианския град Сиракуза са измерени 48,8 градуса.  Ако Световната метеорологична организация го признае, това ще е най-високата температура, измерена някога", обясни проф. Рачев.

"В Тунис пък във военна база е измерена температура 50 градуса. Това е много странно и интересно място, много силно се усеща този дъх на Сахара, който ни изпепели и в Европа", каза експертът. 

През следващата седмица във вторник и сряда се очаква топла вълна, а в четвъртък ще настъпи леко понижаване на температурите и те ще бъдат от порядъка на 30 - 32 градуса. 

А следващата събота, неделя и понеделник градусите ще паднат под 30.

Като цяло ни очаква сухо време.

През уикенда ще е хубаво на морето. В Албена ни очаква прекрасно морско време – температурите ще са 27 - 28 градуса. Деня намаля, бавно отиваме към есента. Но това е доста хубава прогноза.

Излезе доста тревожен световен доклад на ООН за съдържанието на въглероден диоксид в земната атмосфера, чието наличие е образуването на основния парников газ, който „завива“ земното кълбо и заради него се вдигат температурите глобално, посочи климатологът.

„Вървим стръмно нагоре и през последните 4 млн. години не сме имали толкова високо съдържание на въглероден диоксид. От 70-е години на миналия век сме в червено, последните няколко години са най-топлите и 2020-а година са върхът.

Тази тенденция няма да спре и ООН апелира, че сега трябва мерките да се вземат. Ние ще го спрем това евентуално покачване на температурата, защото то води до циклони, торнадо и обилни валежи. Всички тези природни явления, това е обяснението за тях, това е човешкия фактор, имаме къщи, автомобили и инфраструктура. Ландашафтът не може да го понесе, виждате какво се случва в Турция, какви наводнения. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?