Следвайте ни

Проф. Рачев посочи кога COVID-19 ще ни удари най-силно

viber icon

Още миналия месец СЗО обяви, че със застудяване на времето скоростта на вируса се увеличава. Условията през следващия месец ще бъдат благоприятни заради очакваните мъгли. Това обясни климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от „Телеграф“.

Ноември ще засили коронавируса. Оказва се, че и метеорологичните условия също ще помогнат на заразата да се разпространява по-бързо. Опасни през есента са не толкова ниските температури, а високата влажност и мъглите. За щастие, поне до края на месеца не се очакват сериозни мъгли.

Замърсителите в тях дразнят гърлото и създават възможност да се получи възпаления, които са открита врата за нахлуването на всякакви вируси, обяснява експертът.

През тези месеци има не само мъгли, но и ниска слоеста облачност, а в котловините, в равнините и низинните части продължителността на слънчевото греене рязко намалява, т.е. пряката UV радиация бележи своя минимум.

През декември и януари в планините е много по-слънчево, а в низините, ако няма мъгла, има ниска слоеста облачност.

Това пречи на свободното проникване на слънчевите лъчи, които са убийствени за всички вируси.

Коронавирусът се чувства много добре при почти всякакви температури. За него убийствени са единствено UV радиацията и сухият въздух.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?