2374
Следвайте ни

Проф. Рачев: Очаква ни модерна зима и мощно затопляне по празниците

viber icon

"Декември се оказа топъл и дъждовен месец. Точно от такъв имахме нужда, защото в момента в света и в Европа ние не правим изключение. Заради инфлацията на нас ни трябва точно такава топла и дъждовна зима, за да може язовирите да са пълни и водноелектрическите централи да работят", казва проф. Георги Рачев в интервю за "Монитор".

Какво време ни очаква по празниците според климатолога

От четвъртък следва едно мощно затопляне. И дори в студена София температурите ще минат между 10 и 15 градуса. Очаква се да бъде доста топло в ниското и дори в Среднопланинския пояс. До около 1000 метра снегът ще започне да се топи и за предстоящите празници няма да има сняг. Дъждът ще е много. През декември има няколко пункта, особено по морето, в Чепеларе, Златоград, Смолян, където нормата на валежите е изпълнена два пъти. Навсякъде у нас нормата е изпълнена по отношение на валежите. Така че ще запомним този месец като топъл и дъждовен, макар че на повечето от хората най-вероятно им се е сторил доста хладен, но не беше. Така се очертава да започне и януари, през който се очертава да е значително по-топло времето от нормалното. Малка България се отличава с изключително голямо метеорологично разнообразие. Ако по коледните празници минималните температури са между 7-8 градуса в различните части на страната, максималните ще са между 9 и 15 градуса.

Около Стефановден, 27 и 28 декември, температурите ще бъдат високи, след това се очаква едно сравнително слабо циклонално смущение на 29-и и 30-и, което ще доведе в по-голямата част от България до валежи от дъжд. Едва на ниво Боровец и другите ски курорти очаквам снеговалежи в края на декември. След това се очаква понижение на максималните температури до 7-8 градуса, като на някои места и малко по-високи. Например в Източна България няма да бъде някакво сериозно понижение. Накратко - топло време за края на декември, особено за Нова година и първите дни на януари. Температурите, дори минималните, ще бъдат около нулата и над нулата, а максималните ще бъдат в рамките на 7 и 11 градуса.

Според известния климатолог е много трудно да се прогнозира кога точно ще падне сняг.

"Във всеки случай ще има снеговалежи, но въпросът е, че вървим към една от модерните зими. Те са от 2000 година насам и се характеризират с по-малко снеговалежи в ниската част на България, под 600 метра надморска височина, и със снеговалежи във високата планина", допълва той.

Големият студ остава на североизток над европейска територия и Скандинавския полуостров.

В момента в Москва минималните температури са под минус 20 градуса, а максималните там са минус 15 градуса. Студът остана на север, а над Европа преобладава западен пренос.

Въздух от Атлантическия океан ще навлиза дълбоко в Европа по системата на антициклони и средиземноморски циклони, които през зимата носят влажен и относително топъл въздух. Само преди една седмица нещата изглеждаха по съвсем различен начин в синоптично отношение.

"Няколко пъти аз и моите колеги говорихме за много студена Коледа. Оказа се обаче, че звярът от изток, сибирската мечка ще отиде на североизток. Т.е. ние сме под въздействието на въздух, роден над Атлантическия океан", казва проф. Рачев

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Чеканец на 5км. от границата

Чеканец на 5км. от границата

24.12.2021 | 12:04

Тук няма кой да разчисти снега. Образувал се е дебел лед. Безплатна пързалка! Който не вярва да заповяда! Сутрешни температури до-18 градуса.

Отговори
2 0
Стенли

Стенли

24.12.2021 | 09:59

Кажат ли 30 на сянка дядо нахлупва ушанка

Отговори
2 0
Рачев

Рачев

24.12.2021 | 08:26

Вземи се скрий някъде смешник...

Отговори
2 2
Петър Колев

Петър Колев

23.12.2021 | 21:57

Б.Борисов е виновен .

Отговори
6 0
,,модерната зима,,,

,,модерната зима,,,

23.12.2021 | 18:03

Сигурно е облечена с ,,дрехите,, на versage?

Отговори
5 2
Бах мааму

Бах мааму

23.12.2021 | 17:50

Толкова е топло, че чак пръстта на двора е замръзнала!!!

Отговори
9 1
Жега

Жега

23.12.2021 | 17:42

Да спират парното, че ще се задушим в тези горещини!

Отговори
9 6
Ковидчо:

Ковидчо:

23.12.2021 | 15:56

Този когато ви каже "добър ден", погледнете за всеки случай дали не е полунощ.

Отговори
15 6
ГЮРО

ГЮРО

23.12.2021 | 13:36

По празниците ни очакват ЯКИ валежи от дъжд. Може и да се позатопли, ама пак ще реват, че валежите са бедствени и поройни. А на 01.01.2022 г. ще има много силни ветрове и дъжд почти през целия ден. дано са се излъгали синоптиците.

Отговори
11 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?