Следвайте ни

Проф. Пламен Павлов: 9 септември е голямата национална катастрофа на ХХ век

viber icon

Проф. Пламен Павлов, историк. Анализът е направен специално за БГНЕС.

 

Датата 9 септември 1944 г. не трябва да бъде игнорирана, каквато тенденция има през последните години. Тя също така не трябва да бъде дефинирана като черна или положителна, защото злощастните последици от явлението 9 септември са факт.

Историците показахме ужасните последици от нея, които не са отшумели и до днес. Политическите психолози трябва да обърнат внимание на феномена 9 септември, защото става дума за много дълбоки психологически промени, които българското общество преодолява много трудно.

Хубаво е, че няколко поколения българи след 10 ноември разбраха, макар и с големи колебания, че става дума за един военен преврат и най-вече за една чужда окупация, защото дори превратаджийският елемент в така наречената революция на 9 септември е също комичен. Министърът на отбраната ген. Маринов сваля сам себе си, а на следващия ден вече е главнокомандващ на българските войски.

9 септември е груб, брутален акт на чужда окупация – на окупацията на съветската армия. За това 9 септември е неразривно свързан с 5 септември, когато СССР абсолютно тенденциозно обяви война на България, която нито е воювала с нея, нито е изпращала бойци на Източния фронт. Целта на тази обявена война беше България да бъде окупирана. Разбира се, западните съюзници също носят вина и ние не трябва да ги жалим.

С решенията на конференциите в Техеран и Ялта България и други страни от Централна Европа бяха хвърлени в устата на Сталин – в лагера на „мира и социализма“. Опитите на демократичната опозиция у нас да намери закрила от западните сили бяха неуспешни, с което не искам да кажа, че не е имало актове на съпричастност. За съжаление и до днес на Запад гледат на нас като на най-верния сателит на СССР/Русия – неща, за които ние нямаме геополитическа вина.

Лечението на травмите от 9 септември е по-скоро въпрос за психолозите, а не за историците. Българската нация е тежко поразена от наследството на тази дата, въпреки че това наследство до известна степен вече е преодоляно в информационен и образователен план. Днес никой няма да тръгне да тръби колко велик е Георги Димитров или Вълко Червенков.

Тоталитарното мислене в левичарски дух остава и се проявява в едни изключително изкривени форми, които продължават да се използват в българската политика. Една конкретна партия, БСП, продължава да се гордее с това наследство и отказва да се разграничи от него, защото то не носи нищо добро.

По-рано червената пропаганда и нейната обслужваща историческа наука говореха за национални катастрофи – Първа, Втора. На практика голямата национална катастрофа през ХХ век е 9 септември и станалото след него. Предишните катастрофи от войните бяха преодолени малко или много от българското общество.

След девети България загуби своя суверенитет и днес, когато някои кресливо говорят как сме зависими от Брюксел или Вашингтон, те забравят, че до 1989 г. бяхме подчинени на СССР във всяка една област – от армията до икономиката.

До днес сме жертви на влияние, идващо от Путинова Русия и в парламента се виждат подобни зависимости. Енергийните проекти от т.нар. „Голям шлем“ са слугинаж към Москва. Трябва да скъсаме с тази политика и зависимости...

След 9 септември бе извършено чудовищно изтребване на интелигенцията, прогонване или физическо унищожение на всичко читаво от стария режим, без да казвам, че той е бил съвършен.

Това са вартоломеевите нощи на масово избиване на хора, включително чрез т.нар. Народен съд, който е едно изключително черно петно в нашата история. България няма Пражка пролет, защото всички, които можеха да се съпротивляват, бяха вече унищожени непосредствено след 9 септември. Репресиите у нас са изключително жестоки.

Въпреки това у нас горянското съпротивително движение беше много по-многобройно и по-продължително от партизанското. Никой не се извини на горяните и до днес има информационно табу върху тях. От тях се интересуват историците и роднините им.

Една от най-пагубните за националното ни самосъзнание последици от 9 септември е отказът от националните ни идеали, особено от Македония. Ръководената от БКП държава допусна една жива част от българския народ да бъде откъсната. Отказът от Македония носи и до ден-днешен своите травми.

Не трябва да се учудваме, че днес имаме проблеми. Ние се отказахме от нашите национални интереси в Добруджа, Западните покрайнини, Беломорието при положение, че толкова българска кръв е пролята за тези земи и толкова много потомци на бежанци от тези райони живеят у нас.

Не става дума за пропагандирането на великобългарски национализъм, а за една жестока травма върху националното ни самочувствие и самосъзнание. Тя бе нанесена от 9 септември и неговия интернационализъм, според който българският патриотизъм е любовта към СССР. Това беше закрепено и на законодателно ниво и беше абсурдно.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Бай Тошо

Бай Тошо

09.09.2021 | 13:24

Сигурно поредния неразбран идиот, който лично не ходи на психиатър, а праща цялата страна или поне една огромна част от нея! Поне с Ковида се нагледахме на "професори", математици и колко струват тия смешници от пирамидата бг образование! Иначе честит празник, 9-ти бележи началото на най-хубавия период в историята на тая държавица!

Отговори
0 2
3,14

3,14

09.09.2021 | 10:21

Пламенчо,спомням си,как в трети клас се радваше на синята си връзчица,как галеше червената връзка на вратлето си,как целуваше от умиление комсомолската си книжчица,а сега,в крак с времето,кълнеш девети септември и всичко,постигнато от истинските хора,за разлика от теб!Ти не си историк,а един драскач-лизач на такива демократ-комунисти,като тиквата!И все пак ЧЕСТИТО и на теб празника и тайничко довечера почерпи верните си авери по една ракия!

Отговори
3 4
Участието ни на страната на фашистите

Участието ни на страната на фашистите

09.09.2021 | 09:43

От септември 1939 година от Германия за България пристигнаха... хиляди немци. Военните са повече от 1000 души. Немците живеят в София, Бояна, Овча купел, Княжево... В щаба на българската армия работят тайно двама немци. От 25 ноември 1940 година до 1 януари 1941 година в Северна България пристигнаха 6000 немски военни. Щабовете на ПВО с немската защитна артилерия са установени в Плевен, Ловеч, Враца, Балчик. 1941 Филов е заминал за Виена за среща с Рибентроп. На срещата ще бъдат обсъждана вътрешната и външната политика на България относно: а) откритото присъединяване към Оста; б) активно сътрудничество със страните от Оста; в) допускане на немските войски през територията на България В Русе два специални немски кораба правят подготовка за миниране на Дунав. Работи се само нощем.

Отговори
1 0
Митко

Митко

09.09.2021 | 09:31

Много си лъгал Пламенчо, дано са ти платили добре. Ако не беше т. нар. съветска окупация сега границата между България и Гърция щеше да минава покрай Бачковския манастир, а с Турция - до Сливен. Когато си бил съюзник на Хитлер и си загубил войната си пращаш масрафа.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?