Следвайте ни

Проф. Петрова разкри как COVID-19 попада в тялото ни

viber icon

За да попадне в клетката, вирусът се свързва с един ензим, който го води до клетката, обясни пред bTV проф. Даниела Петрова, завеждащ Отделение по белодробни болести в "Александровска" болница.

По думите й този ензим се произвежда не само в белите дробове, но и в сърцето, в стомаха, в бъбреците, което обяснява възможните различни симптоми.

Проф. Даниела Петрова припомни, че обичайните симптоми на COVID-19 са температура, суха кашлица, болки и стягане в гърдите. Допълнителни симптоми могат да съпътстват основните клинични проявления, но могат да бъдат и начални прояви.

Нямаме проблем с предпазните облекла в "Александровска" болница, има достатъчно. В инфекциозното и интензивното има скафандри и шлемове, работи се по всички правила, увери проф. Петрова.

По думите й работещите в Спешно отделение са подсигурени, както и пулмолозите. Получават се и доста дарения, съобщи лекарката.

 В „Александровска“ болница в момента има 16 души, които се лекуват от коронавируса. 6 от тях са в интензивното отделение, а останалите 10 са в инфекциозното.

Пациентите са стабилни, двама пациенти са изписани преди два дни, след две последователни отрицателни проби.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?