Следвайте ни

Проф. Овчаров: Открихме трети паметник на кирилицата преди дни

viber icon

Трети паметник на кирилицата е открит тези дни в Бесарабия. Това съобщи по БНТ 1 археологът проф. Николай Овчаров. Другите паметници на кирилицата са в монголската столица Улан Батори и на Антарктида. 

„При наши пътувания с Младен Станев в Бурятия ни дойде идеята за паметниците на кирилицата, на неочаквани места. Кирилицата все още се използва в Монголия и Казахстан. Кирил и Методий са признати за учители на Европа, но има и политически аспект – в България е създадена кирилицата. И това не се знае по света“, каза проф. Овчаров.

Азбуката ни сега е руска редакция от края на 18 век, добави той.

Археологът съобщи, че има идея и в Далечния Изток на Русия да бъде направен такъв паметник. 

„Там сега са много активни да правят паметници на Кирил и Методий. Само допреди 15 години не се сещаха за тях. Сега току-що откриха такъв в Мурманск“, каза проф. Овчаров.

Според него кирилицата е старобългарска, а друг е въпросът, че обслужва всички славяни. 

„Ако трябва да сме коректни – тя е българска – такава е възприемана през 10 и 11 век от другите страни. Когато Русия приема християнството повече от 100 години след нас, български просветители са я занесли в Русия. И в другите страни е по същия начин – във Валахия до 19 век пишат на нея“, припомни той.

Проф. Овчаров смята, че езикът от времето на Светите братя се е променил много. „Говорим за 14 века. През 15-16 век именно в Молдова и Валахия се запазва старобългарският език. Там постепенно преминава в новобългарски език“, добавя археологът. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?