Следвайте ни

Проф. Мира Кожухарова: Българите не се ваксинират от фатализъм

viber icon

"В момента епидемичната ситуация е изключително благоприятна и сега беше моментът да се направи план". Това заяви съветникът на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова в сутрешния блок на БНТ.

В момента посоката е към осъзнаване, че пандемията не е свършила и просто трябва да се подготвим за постепенно затихващи вълни. В момента не се взимат политически решения, а Здравното министерство е искало експертно да направи здравен план, който да се ползва през есента и зимата.

Политически елементи категорично няма, подчерта Кожухарова.

Тя е на мнение, че страхът на хората обяснява нивата на ваксинация средно за България. Очевидно има погрешна нагласа, при положение, че в България има достатъчно ваксини и човек може да се ваксинира навсякъде, където поиска. Хората обаче са обзети от фатализъм - каквото има да се случи, щяло да се случи - така си обяснява ниските нива на ваксинация Кожухарова.

Информацията за ваксините е достатъчна. "На сила можеш да вземеш от някого нещо, но на сила не можеш да дадеш нещо на някого. Ако хората не искат, няма как да ги ваксинираме", изтъква тя.

За представения вчера от здравния министър Стойчо Кацаров нов план за действие при здравна криза, проф. Кожухарова обясни, че това, което липсвало досега е истински план.

  Това означава, че при необходимост планът може да бъде променен, но нивата на заболеваемост са съставени на база натрупания вече опит. Това е един много практически план, който много добре ориентира обществото, но и здравната система. Ако се затваря нещо, училищата и децата ще бъдат последното нещо, което ще бъде затворено, увери тя.

Самият план предвижда много по-малък обем на ограничителни мерки. Идеята било да няма много забрани, но преболедувалите и ваксинираните могат нормално да живеят и да работят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Стига ни залива с чифутски урунгели Знаете ефекта Повърня

Стига ни залива с чифутски урунгели Знаете ефекта Повърня

09.07.2021 | 21:42

Чифуттката с кривия нос като гарга чифутската медия Мекица пак ни е изтипоса да коментира БЪЛГАРИТЕ Тая чифутка говори за Българите дава чифутски определения Защо Защото е чифутка номадка както дедите и Има.лапане има аванта Добре Като им усетят чифутските номера и далавери Беж и олелия И тая чифутка там близо до сърцето си държи чифутския паспорт Както Тиквата комунистическата си такава партийна членска книжка

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?