Следвайте ни

Проф. Кантарджиев: След седмица разбираме кои мутации на COVID-19 ни атакуват

Феновете да ограничат контактите с възрастните си роднини

viber icon

Следващата седмица ще е ясно кои мутации на вируса са налични на територията на страната ни. У нас липсват част от щамовете на вируса, но имаме идентични на тези в Китай.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев с сутрешния блок на БНТ и за пореден път подчерта, че трябва да се научим да живеем с инфекцията и да спазваме мерките. В момента работим на ниво клетъчен имунитет на тези, които са го преболедували, които са били в контакт с него и които са го изкарали без симптоми, допълни проф. Кантарджиев

"Мили фенове, една седмица след мача да внимавате с контактите си с по-възрастни членове на семейството и с болни", призова проф. Кантарджиев във връзка с финала снощи. По думите му последиците от такъв тип събития си проличавали до 10 дни. Той подчерта пак, че трябва да се пазят основно три групи хора. Това са възрастните над 60 години, хората с хронични заболявания и хората с онкологични заболявания или имунен дефицит. Другите пък да се срещали предимно на открити места, а на закрити – често да отваряли прозорците и да носели маски.

Проф. Кантарджиев подчерта още, че по-големият брой изследвания цели да се разбере кой отделя вируси и да се търсят контактните му. Хората се тестват по препоръка на лекар, и собствениците на предприятия. Епедемиологът подчерта, че трябва да се мери температурата на служителите предварително и да се проверява дали имат гърлобол. Той не отрече обаче, че българинът обаче обича да прикрива.

По думите на проф. Кантарджиев при 70-80% от слчаите нямало никакви симптоми, а пори 10-15% - те били слаби.

Всички болници трябва да бъдат убедени, че трябва да поддържат ковид отделения, стана ясно още от думите му. Освен това всеки влизащ в болница трябва да бъде третиран като потенциално болен. Според него сериозно увеличение на болните, ако има ще е през октомври-ноември.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?