Следвайте ни

Проф. Кантарджиев огласи какво ще стане след 21 дни, ако въведат новите мерки срещу COVID-19

viber icon

„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно“.

Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. Така той коментира лансираното затягане на мерките. И потвърди, че това ще бъде обсъдено с правителството и до ден-два ще има решение.

„21 дни е периодът, за който тенденциите след предприемане на мерките могат да се преценят... При децата рядко може да се развие клинично проявяване на коронавирусната инфекция, но те много лесно заразяват по-възрастните“, обясни специалистът.

Самият Кантарджиев подкрепя по-голямата дисциплина, макар че не отговори конкретно дали именно обявените вчера мерки са най-правилните.
„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората", каза той.

По думите му до 14 ноември случаите на Covid-19 у нас са се увеличавали главоломно и оттогава сме в едно плато, което обаче е крехко. 

Проф. Кантарджиев не приема и коментарите, че се внася хаос. Обърна внимание, че трябва да има контрол за онази част от обществото, която не иска да спазва и сегашните мерки.

Така например той каза, че хората могат да пазаруват онлайн подаръци за празниците вместо да има струпване на хора по магазините. 

„Най-важното беше, ако имаше съзнание у хората и те носеха маски, нямаше да имаме по над 3000 случая на ден, а щяхме да имаме по 300 на ден. Но липсва контрол и съзнание. Наруши се и доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят", отбеляза той.

И изрази несъгласието си с това, че се допускат алтернативни мнения по темата с пандемията. Даде пример, че това е все едно да започне някои да казва, че поставянето на колан в автомобила не е редно.

Относно това защо се налага яслите и градините също да бъдат затваряни, проф. Кантарджиев напомни, че малчуганите прекарват вируса леко и незабелязно, но много лесно могат да заразяват.

"Инфекцията е опасна за здравето на тези, които ги гледат вкъщи", добави той.

Проф. Кантаджиев отново настоя, че маските са от полза.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Мастеркурчърс

Мастеркурчърс

24.11.2020 | 17:28

А пълнените чушки знаете ли как ги приготвяме ? А марината в туршийте с къф кеф я правим А салама как го тъпчем А кебапчетата и кюфтетата ко хубаво си плюем на ръкавиците да не залепват Ай да ви е сладко За репите салатите мъгданоза с ко ги поливаме да са свежи като мисълта ви утре шъ ви разправям.

Отговори
3 3
Е не върви вече и онлайната търговия

Е не върви вече и онлайната търговия

24.11.2020 | 16:06

Вижте колко са във фейса и колко умни са еврейската долна пасмина със сланини в зъдните си части Аз предлагам на един еврейн който еврейските платени медий ни го тикат постоянно да го лапа онлайно продукта ми А скачат по 100 еврейна да ми слагат минуси Ами не яжте онлайно бре ажте ми просто продукта оня дългия

Отговори
4 3
Лапай

Лапай

24.11.2020 | 15:53

Е И като слагате минуси Лапате ли го продукта ми Лапате го яко Пържените картофки как са Вкусни ли са Нали.много са вкусни Колегата пък пилищиките и свински мръвки овкусява Лапай те Ковидидиоти

Отговори
2 6
Алагер ком Алагер

Алагер ком Алагер

24.11.2020 | 15:33

Да бе може да ви е много извънземно ама е верно На вашата дебилщина какво друго можех да ви предложа нещо супер дебилско Да уринирам върху стоките който се докосвате и лапате На война като на война Нали тъй И знайте че имам много последователи и с доста по иновативни идей Ебре консуматори въшки еврейски Чакаме ви Дебнем ви

Отговори
2 8
И отново Онлайно

И отново Онлайно

24.11.2020 | 15:21

Кой продава онлайн и му скачат печалбите като маймунки на палма АМАЗОН Кой е собственик на АМАЗОН Един грозен и алчен еврейн Кой е гладния дистибутор на еврейщината Целия самоназначил се щаб и еврейското му правителство барабар с ония Юди 240 на брой Българино събуди се

Отговори
7 5
Защо  да  е странно

Защо да е странно

24.11.2020 | 15:14

Моето алтернативно мнение е че още от начало трябваше масово тестване. Това щеше да ви позволи на вас лекарите да отделите здравите от заразените. и тогава здравите сами щяха да знаят от кого да се пазят. И това е научния подход.Урсула Фон Дер Лаен даде достатъчно помощи за това.Помощите се дават за здраве а каточели отиват за създаване на организация само.

Отговори
7 6
Нали

Нали

24.11.2020 | 15:13

95 процента от хората са убедени, че трябва да се спазват мерките и ги спазват! 4 процента са заблудени от единият процент червени подкокоростници по партийна линия, които умишлено въвеждат в заблуждение с цел постигане на политически цели! Изводът е, че на този един процен трябва да му бъдат отнети правата на свободно предвижване и свобдата на совото му!!!!! За съжаление, в този процент попада и случайно намърдалият се на поста президент, Мунчо Радев! Колкото по-рано бъде свален от този пост, толкова по-добре за България! Като оставим настрана обоснованите съмнения за шпионаж в полза на Русия и нарушаването на конституцията с противопоставянето на българи срещу българи както и дребните му кокошкарски провинения, той няма визия на дъжравник! Аз едвам изтърпях пет минути да го гледам по Панорама! Отвратителен!!!!

Отговори
9 11
Гост

Гост

24.11.2020 | 16:45

А бе човече-недоразумение на съдбата,ти не можеш да си траеш Президента,който болшинството българи го избраха,а ние да очакваме от теб нещо в общ интерес.Президентът ти пречи,я се погледни-нестига,че си затънал до шия в блатото,ами и такава уста си отворил.

Отговори
4 3
Сик

Сик

24.11.2020 | 18:06

Пак ли ти си се изходил тука, бе гербаджийски бо.клук. Аре бегай да носиш хляб и сирене на вожда ти, който се крие в землянката от 3 месеца.

Отговори
2 5
Онлайно

Онлайно

24.11.2020 | 15:04

Аз уринирам върху всички стоки който онлайна си купува еврейна Кантара Да му е сладко онлайна и да го лапа сладко сладко

Отговори
2 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?